Home > Techdirt > [W] DO’s & DON’Ts in designing friendster profile

[W] DO’s & DON’Ts in designing friendster profile

-_+ yawn~… ngantuk gile… apsal ntah tetibe je rs nk post mende kat cni. dr 2-3 jam lps asyik search je kat google tips photoshop, website design, etc. trase mcm nk bg tips plak kpd sape² yg suke design page profile kat friendster. coz bkn sume org ade kesempatan blajo webpage design kat dlm classroom, kan?

so, here's the ² & ²:

1. jgn pilih background yg too fancy/byk kaler smp org nk bace profile korang pun susah.

  • kalo korang nk jugak, pastikan kaler text pun korang tuko bg clear. dark background = bright text, bright background = dark text. kalo bright text tu, jgn la yg kaler striking.. sakit mate member korang nant..
  • xpun korang kalerkan je kotak² profile tu, jgn bg transparent (mcm profile aku ) so xyah la pening kepale pikir kaler ape yg sesuai dgn background.

2. jgn letak embedded video/audio favourite korang yg AUTOPLAY lebih drpd 1.

  • ni nk elakkan profile korang load lmbt gile + memeningkan kepale org lain sbb xtau nk dgr/tgk mane 1.

3. check/write/generate balik CSS yg dah korang buat berzaman dulu.

  • bg sesape yg xprasan, lps friendster redesign website die, page profile pun diorg ubah sket codingnye, so sape² yg rase profile die nmpk something wrong jek, elokla check/write/generate balik CSS yg dah korang buat dulu kat Friendster Profile Editor tu. rsnye si michael tu pun dh update CSS generator die, kan michael kan?

aiseh, ngantuk gile la.. xleh pikir lg dah. lain kali kalo ade lg aku tambah, k? ja~

Categories: Techdirt
  1. July 22, 2006 at 6:15 AM

    background naga

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: