Home > Shoutout > [W] pcfair is over.. T_T

[W] pcfair is over.. T_T

hohoho..lame xtulis blog.. ida plak dh berpaling tadah, buat blog lain. biaselah, she needs atttention. tls kat cni xde sape bace. aku byk bende nk cite, tp sume smpn dlm ati jek.

ade sape² pegi pcfair kat city square jumaat-ahad (4-6hb ogos) lps? ramai gile org.. mengalahkan pcfair kat kl convension centre kwn aku ckp. aku rs bkn org yg terlampau ramai, tp tmpt tu yg sempit sgt! sbbtu la jb pun tgh buat convension centre gak kot dkt² plaza kotaraya tu.

tujuan aku pegi pcfair sbnonye:

  • mobo (motherboard) aku mmg dh lame gile bengong.. tp aku sabo je.. 8 kapasitor dh blown up (klik gambo ats tu). kalo aku kaco sket je cpu tu, mule la prob yg pelik² (cth: xleh nk boot lgsg (bunyi beep pun xde!), xdetect hdisk, xdetect graphic card (gc), hang xtentu pasal, mati sendri, etc..), so.. AKU NK BELI MOBO BARU!!
  • mobo aku tu AMD socket A, payah dh nk jmp kedai yg jual mobo socket A ni sejak athlon xp diganti dgn sempron yg ade kat socket A, 754, 934 & yg latest AM2. kalo aku beli mobo baru, mesti la nk beli yg teknologi baru gak (aku nk AM2) sbb harge pun lbh kurang jek, ntah² lg murah. kalo beli mobo AM2, KENE LA BELI PROCESSOR AM2 BARU!!
  • AM2 pulak dh digandingkan dgn memory DDR2. buat mase ni, ram DDR2 lg murah dr ram DDR sbb kos nk buat die murah. so, jimat la kat situ. masalahnye, mobo aku skrg ni gune DDR jek mcm org lain. so,kalo nk bli mobo & cpu baru tu, KENE LA BELI DDR2 RAM BARU!!

so, sabtu tu aku pegi la ngan ida, adi ngan sham. aritu aku nk survey² je, collect pricelist. ushar² gak ade 1 mobo gigabyte tu, ok le die punye spec, gune chipset nforce 430 + geforce 6100. . bace review psl geforce 6100 tu pun ok le, core clock: 425MHz, tp kene share system memory. so xyah la aku beli gc PCI-E dlm ms terdekat sbb dh integrated.

ahad tu aku pegi lg dgn ida ngan abah aku. konon² nk mintak abah aku tlg sket la.. maklumla.. loan aku tiap² sem, lps tolak yuran ape sume, tgl $400 jek.. cukup² mkn (xcukup pun). skrg pun tgl $200 jek. xtau plak abah aku nk beli 1GB pendrive + 1GB sd card + color & black printer cartridge + headphone = $300++. aku pun xjadi le nk mintak tlg die.. brg yg aku nk beli sume dlm $600-$700 la.

so aku pun blk tgn 0. nk buat camane… brangan je la. hohoho…🙂

Categories: Shoutout
  1. andy
    August 14, 2006 at 8:35 AM

    kl convension centre pun sesak.. rasenye lg bagus diorg buat kat pwtc…

    itu la sbb dulu adi malas sket nk pi pcfair.. kalo xkonfem bli, xyah la pegi.. saket ati la.. slmt dh tuka pc baru even xcapai standard zaman skrg (slow laa -__-).. tapi atleast better la dr pc dulu tu yg dgr cite dh mampus kat rumah tu eh?

    takpe… sabo je.. nnt keje dpt duit, upgrade la.. dual core + sli pun bole dpt nnt…

  2. August 14, 2006 at 10:57 AM

    hohoho.. kwn abg kate pcfair kat klcc tu menyusahkan org jek sbb kene jln jauh² nk pegi dr 1 hall ke hall lain ikut urutan. pwtc la best, sume kat 1 tmpt. nk pegi mane² dulu pun sukati.

    pc kat umah tu dh xleh idup dh.. mobo la kot bengong.

    keje? dh keje nant konfem xde mase dh nk godeh² pc sendri.. terbukti ms praktikal sem lps, hahaha..

  3. ida
    August 14, 2006 at 1:27 PM

    hoho, sian kat boypren aku sorg ni~ aku nk tlg pon tokleh sebab aku kedekut~ huhu! tp win ni anak yg baik, sgt memahami ibu bapa.. tak pnah mintak ape2 dari diorg.. cume tunggu diorg jek yg bagi… insyaAllah, murah rezeki die nnt + dikurniakan anak yg baik mcm die gak …

  4. August 17, 2006 at 1:57 PM

    setelah 3 hari menggodeh, akhirnya mobo aku dh bole boot pagi td!! muahahaha!!! ehmm.. xleh gembira sgt nih, kang die buat hal lg.

  5. ida
    September 18, 2006 at 12:48 PM

    hohoho~~ zuhrin dah kaya skrg!! smlm abah die baru bagi RM700 utk beli mobo + processor + RAM baru utk PC die yg bengong tu.. kan aku dah kate.. kalo anak yg baik mesti dpt balasan yg baik jugak! tak sia2 penantian + pencarian maklumat psl mobo baru die selama ni.. last2 dpt gak $$$ beli mobo baru!

    P/S: awak jgn lupe blanje sy tau..? sebab saya yg bgtau Mama awk nye pC rosak + awk nk beli mobo baru! kalo saya tak cakap~~ mest abah+mama awk tatau..huhu.. uhm.. saya nk awak blanje saya mkn Chicken Foldover jek… tak la mahal mane~~ bole?

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: