Home > Shoutout, Whatever > [E] Perempuan..

[E] Perempuan..

Awal pg td aku gi stesen myk tuk isi myk & pam tayar. mase pam tayar tu, aku pam cam biasela, skali pakcik sblh pam tu tego, sebab tayar besar kete Citra die pon dah abis isi 4 tyr, aku nye tak abis2 lagi! pastu die tanye lagi, betol ke aku pam gune pressure 220 tuk tyr kete kancil aku tu? aku ckp, betol la!~ dh tulis kat pintu kete.. ape!~ die kate tyr die yg besar tu pon gune 220 gak, cam xlogik tyr kancil pon 220. aku ckpla, tyr dpn kene pam 220, tyr blkg kene pam 200.. then die pon blah~ duh.. aku taula pompuan ni tak reti bab2 kete ni, tp basic pam tyr  aku taula jugak.. huh!

ok.. msk cite lain plak ek? smlm sembang2 dgn Aisyah (opismate aku) psl hidup lps kawen nnt camne. ala, stended la.. topik org blom kawen~ pada pendapat aku, orang perempuan yg berkerjaya patut mencari pasangan hidup yg memahami & tolong menolong. xyahla cari org yg hensem, ade kete bes, gaji besa tapi tade sikap yg 2 ni. sebabnye, cube bayangkn.. pi keja same2, tp bile balik keja penat pon same la kan..? tp org pompuan kene masak dinner plak dlm penat2 tu. yg lelaki kalo jenis ‘lepas tangan’ akan dok lepak dpn TV tunggu kite hidangkan dinner.. tp kalo dpt lelaki yg memahami, die akan tlg kite wat keje umah lain mcm tlg bsh kain ke.. tlg angkat kain.. @ plg koman pon die tlg bsh pinggan lps abis mkn! yela, same2 cari income nk idop, so same2la tlg wat keje umah kan? mane bole, pompuan keje.. pompuan gak kene wat keje umah sorg2.. kalo camtu, yg lelaki tu byrla sume bill sorg2..huhu. if gaji amat besar and mampu byr installment kete + umah + bills + belanja dapor gune gaji die sorg.. xpe, no hal. tp kalo xmampu? kite perempuan ni la kene tlg.. tp bab2 keje rumah ni yg lelaki susah btol nk tlg~ haih..

lainla kalo full time housewife, leh la die bg kite sorg je wat sume keje rumah sorg2, yg tu mmg xleh komplen la sbb expenses sume si lelaki tanggung. tu cite lain la sbb aku percaya kwn2 perempuan yg bace blog aku ni ramai yg ade loan ptptn, kete.. dan bakal ade loan rumah! kite kene ade income sendiri tuk byr sume tu, so dat x bebankan lelaki. mahu umah besa 2tingkat & berdekatan dgn bandar @ tmpt keje? oh, yg tu harge dlm 250k lebih, installment bulanan mgkn dlm 1600 sebulan. installment kete biase2 dlm 700 sbln. loan ptptn 300 sbln. bills, brodben 100, api air 50, tepon 100, myk kete 200 sebulan. ni cume anggaran kasar aku je.. huhu. tp pikir2 sendiri la yek.. tu blom msk kire expenses anak lagi.. huhu.

but the point is, kalo same2 cari income, same2 la wat keje umah!

Categories: Shoutout, Whatever
  1. May 21, 2008 at 7:04 PM

    Huhu, kete kancil aku dulu pun, nampak je kecik..tayar depan 220..tayar belakang 210. Pakai cik siti wan kembang ni pun same. Tayar depan 220, tayar belakang 210. Rasa takde beza kete kecik ke beso. Yg penting ko tengok pressure tayar kt pintu kt pemandu tu.
    Aku pun selalu gak dipandang semacam tatkala mengisi angin tayar kete. Dipandng oleh orang-orang yg suke pndang semacam. Depa ingat pompuan x reti nak isi angin tayar.huhu
    Weh, aku sokong citer ko ni. Pasangan yg dah kawin nanti la mestilah saling tolong-menolong. Walaupun isteri seorang suri rumah sekali pun, apa salah suami tolong isteri basuh pinggan ke, sidai baju ke.. baru dapat mengeratkan ikatan suami isteri. Kene saling memahami.. satu lagi kalau suami dapat sama-sama bantu isteri di dapur…syukur isteri! kan edot kan??
    Eh, cam boleh siap satu entry ni komen aku..
    hahahhaha

  2. May 21, 2008 at 7:04 PM

    Eh kancil pulak, kenari..hihihi typo..

  3. May 21, 2008 at 7:09 PM

    wah! dasatla komen… mekasih2.

    btol tu, lagi bahagia kalo camtu.. together-gether org tue kate.. haha

  4. aisyah
    May 22, 2008 at 9:30 AM

    well..im totally agree with ya’..hee~..dh sesame keje cari duit..so kt umah pn kene la sesame gak..yela kene la give and take kn..dh si isteri tlg suami dr segi financial..hubby pn kene la tlg istri dr segi urusan umah tangga lak..barula bahagia umah tangga..cewah~..lgpn tlg menolong kn dituntut..hehehe…

  5. drMpower
    May 23, 2008 at 10:05 AM

    die ade 2 care la edot.

    petame, macam ko cakap tu la. kawin je. tapi harap2 la yang cik abang tu mampu+akan bertimbang rase+cinte sampai bile2.

    kedua, ko takyah harapkan langsung lelaki2 ni. bukan aku nak suro ko jadi anti-man lak. tapi kalau dah sangat berharap bagaikan bulan jatuh ke riba, baik takyah. nanti expectation very high, tapi at the end, ciput je yg dapat.

    maybe sebab tu, mase sebelum kawin, kene ‘shopping’ betul2. jangan dok kire suke dihati, tapi bile lepas kawin, ko buat keje sampai sakit tulang belakang, die isap rokok tunggu nak tido je. ooooo nak tido sekali, tapi nak masak, dishes, antar anak sekolah, basuh baju, jemur baju? ko sorang2. hahahahahaha

    tapi susah gak jadi laki ni edot. ko ingat senang ke nak commit future? bukan aku nak kate hal jadi laki bleh main2, tapi yang betul2 bertanggungjawab (pada aku la), die akan mempertimbangkan sgala2nya sebelum commit (kawin). contohnye, hal cam ko cakap tadi la – rumah, loan itu ini, expenses, etc. etc. tapi ade je yang buleh lebih kurang, and then kawin. pastu, nak mintak duit wife or ajak wife kongsi itu ini.

    sepatutnya lelaki tu yang kena tanggung semua tu, tapi kalau wife nak tolong die, itu hak wife. pada aku la.

    maybe extreme sikit pandangan aku, tapi aku pikir, ko kawin ngan orang yg ko cinte, takkan ko nak susah2 kan die lak? and then bagi aku, kalo laki tu tak mampu, takyah kawin aaa. cari dulu ape2 yg patut. perbaiki diri, tukar rupe ke, banyakkan income, etc. etc.

    tapi yang indahnye, bile dah cinte, same2 akan tolong satu same len. sebab tu aku suro cari yang akan terus mencintai ko nanti!

    chaiyok~

  6. May 23, 2008 at 10:22 AM

    ye, aku setojong dgn pendapat ko tu. mase bercinte, kentut pon bau wangi cam perfume Ralph Lauren.. keh3.

    bab cari pasangan ni aku dah benti shopping lama dah, jumpe yg skrg.. tros berkenan! then kami same2 meningkatkan prestasi (income, soft skill etc.) + cari / tambah ape yg patut. sbb tu smp skrg xkawen lagi sbb tak redi lagi.. huhu.

    aku mmg akan tlg bakal suami aku dlm hal financial.. tp financial aku sorg pon aku blom tentu bole cater.. ahaha, aku sorg je dah bape ribu loan daaa.. xkan nk soh laki aku bayarkan? sian kat die..

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: