Home > Book, Whatever > [E] who moved our cheese?

[E] who moved our cheese?

harge minyak naik.. sume org marah~ aku pon same marah jugak. tp ape yg bole aku buat? nk buat riot, tade sape nk layan… so bek aku fikir care tuk tingkatkan taraf hidop aku & kurangkan penggunaan petrol kete aku. aku rase itu jauh lebih baik daripada aku menyalak dlm blog marahkan & salahkan orang atasan, kan? lantak la menteri2 tu sume gaji diorg besa, berpuluh ribu & tak terase dgn kenaikan harge petrol, sape suroh korang sendiri xnak jadi menteri?? yg bising sangat kenape..haih~

kite ni sume macam dalam cerita “Who Moved My Cheese?” susah nk berubah.. sebab dah rase selesa dgn keadaan sebelum ni. btol, mmg berat dgn harge petrol skrg tp korg rase dgn sume salakan kite kat blog ni, nk ke kerajaan kurangkan elaun menteri2 ni sume tuk ikot tuntutan kite. rentila Mannnnn!

aku rase bek kite bincang camne nk kurangkan penggunaan petrol kete kite. aku gune Kancil lame, xconsume byk sgt minyak. aku bawa kete camneh:

  1. takyahla nak pecut tak tentu hala like crazy man on the road,
  2. aircond pasang cume bila hari hujan,
  3. bawa kete takat optimum,
  4. park kat tempat teduh,
  5. xperlu nk remmmm kete kuat2 tunjuk lagak, kancil je pon
  6. keluar jln2 nek kete bile perlu jek. kalo bole nek public transpot, gune!

sekarang aku perlu + effort tuk kurangkan penggunaan petrol kete..

  1. kosongkan bahagian dlm kereta aku, kalo bole cabut seat lagi bagussss
  2. pam tayar regularly
  3. cek air filter, kalo kotor perlu tukar
  4. tuka myk itam ikot time
  5. ape lagi ek?
Categories: Book, Whatever
  1. imran
    June 10, 2008 at 8:55 PM

    tips aku;
    1-kalau gear manual, gunakan gear tertinggi bile drive.
    2-tak yah tunggu enjin panas, terus drive tapi jangan pecut.

  2. June 11, 2008 at 10:38 AM

    ni tips betol kan? tips ni kalo ikot, mmg leh kurengkan penggunaan petrol? uhuu, tenkiu~

  3. June 11, 2008 at 7:39 PM

    if the situation continues like this, i will only drive my own car.. in my dream~

    agreed with what paultan said in his blog: “compared (fuel price in Bolehland) with our per capita income, cars are now officially a LUXURY and thanks to our pathetic public transport system, a necessity at the same time! ”

    im, ko keje je la kat sane, bole bli hybrid car. civic hybrid kat sini mhl gile woo…

  4. imran
    June 12, 2008 at 4:57 PM

    pakai kereta enjin diesel, pastu kutip minyak masak terpakai dari kedai mkn. tapis minyak masak tu, pastu tuang dalam tanki,
    start enjin, jalan !

    ade org msia dah try ke ?

  5. June 12, 2008 at 8:07 PM

    hoh? bole ke? xpenah dengar lg org buat mcmtu..

  6. June 13, 2008 at 10:36 AM

    win, umah sy ade byk minyak masak yg dah ditapis.. sy kan kedekut, myk masak pon sy recycle~

  7. June 14, 2008 at 8:49 PM

    2-tak yah tunggu enjin panas, terus drive tapi jangan pecut–> Imran said

    Tapi kan, x silap aku, kene tunggu enjin panas, baru leh jimat sikit minyak masa kete tu gerak. Tak silap aku la… ke aku salah.. sbb tu pagi2, aku panaskan dulu enjin.. nak balik opis pun, kadang2 tunggu enjin panas skit.. baru gerak..

    hehe..

    happy writing then:D

  8. June 14, 2008 at 10:34 PM

    enjin kete zmn skrg ni xmcm kete dulu2.. kalo kete lame, mmg kene warm up.. kalo x cpt rosak. tp kete baru (moden) xyah pun xpe, sbb ade ECU.

    fuel consumption naik kalo enjin idup, tp kete xgerak (idle) dlm jangka ms yg lame. sbb tu la kalo bole elakkan jln jem + menunggu org dlm kete tanpa matikan enjin.

    edited: pnskan kjp je. xyah lelame.. pandai la ECU tu nk buat ape..

  9. June 15, 2008 at 11:12 PM

    Owhh kete baru tak yah ek? huhu, tapi nak gerak terus lepas start kete tu tak best, sbb engine dia bunyi kuat sangat. Klau warm up dulu, engine pun dh panas n slow… best nk gerak…:D

    Ingtkn semua kete kene warm up:D…tatau lak kene dulu2 ajek..:D

  10. June 16, 2008 at 2:16 PM

    kete cik City ko takkan kene warmup dulu kot sblm jln.. kete baru tuh. btol ke bunyik die bising kalo tak warmup? tsk2.. kancil aku bunyik same je, warmup ke x. aku pon tg kjp je enjin tu pns, sbb salu dah lewat ke tmpt keje.. ksian si Comot tu.. huhu

  11. June 16, 2008 at 6:31 PM

    utk kete2 yg dh lame gune, digalakkan psg voltage stabilizer (vs). xbyk pun sket dpt la kurangkan FC + setelkan problem lampu headlight malap & kete xlarat naik bukit kalo on aircond.

    utk kete 1.5 ke ats ok, tp kalo kete cc kecik mcm kancil xtau le vs ni membantu ke x. hehe..

  12. June 16, 2008 at 9:01 PM

    Hehe edot, aku warm up je. Terutama di pagi hari….mmg wajib la warm up dulu. Lagipun, kejap je…:D

  13. imran
    June 22, 2008 at 3:01 PM

    satu lagi !
    isi minyak pada awal pagi, mase tu suhu paling rendah membuatkn minyak petrol paling padat. Jadi dengan duit yg sama, boleh dapat lg banyak petrol (mungkin 1~2%+)

  14. June 23, 2008 at 10:51 AM

    hoh? time malam tak padat ke petrol? aku salu isi time blk kje~ huhu.. ataupon isi time Win ade.. leh aku pau CC win.. = save my cash~

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: