Home > Whatever > [E] Langit tu tinggi ke.. rendah??

[E] Langit tu tinggi ke.. rendah??

Last weekend baru je blk Chemor jenguk mak & ayah, daaah mula rindu. When Mak’s around, I’ll become useless, ‘rolling’ around the house as if aku tade kaki nk jln. Mak masak lagi sedap dan cepat daripada aku masak, so biarla mak masak. Kalo Mak ayah buat kuih, aku tengok / tido je sebab aku ngantuk sgt nk tolong wat. Bila Mak kemas umah, aku baring je tgk TV sebab mak tak soh tolong pon~ Mak akan buat sume keje, as if aku tade kat umah tu. Memangla kesian tengok Mak wat keje sorg2 tapi aku ni.. haih~ aku cume akan tolong kalo mak soh drive pi mane2, mak soh makan @ tolong angkat tilam je.. haha!

Tp bila aku dok sorg kat umah, aku tak pemalas mcm tu sebab sume keje sah2 la aku kene wat sendiri. Baru aku paham, kenape aku ditakdirkan tinggal jauh dari mak.. supaya aku belajar hidop sendiri, stand on my own feet. Baru terhegeh2 nk blaja masak, call mak tiap kali nk memasak. Baru tahu susah senang camne nk idop, nk jadi orang. Baru aku tahu, langit tu tinggi ke rendah.

Tinggal sorg ni jugak ajar aku camne nk uruskan bajet & rumah. Dah mule wat ‘investment’ dengan membeli peralatan rumah (dapor especially). Walopon pulangan investment tu bkn dalam bentuk wang ringgit, but it gives me delight, stress-less day and contentment. Boleh bayangkn tinggal dalam satu umah yg kosong? tension tiap hari kene basuh kain dgn tangan sebab tade mesin basuh, tiap hari pi pasar beli lauk basah tuk masak @ lauk lebih2 kene buang sebab tade peti ais tuk smpn sejuk.. ye, sume tu aku dah lalui sebelum hadirnya Mr Fridge & Ms Wash Machine as my housemates. Diorg ni housemate yg gemar mkn tenaga elektrik, tapi xleh lawan dgn Mr Microwave, my new housemate yg lagi kuat mkn karen. Bil api aku naik 50% sejak aku bawa msk Mr Microwave last month. I love my housemates, though they don’t talk to me, but i always talk to them (though they never response). You might think that i am insane, but wait till you live alone.

...

...

Categories: Whatever
  1. August 7, 2008 at 5:16 PM

    heh~ lgpun tarif kn dh naik bln lps, sbb tu la rs mcm byk gune karen..

    kengkadang time dok umah sorg pun best gak.. bole sental lantai blk air, sapu lantai umah tanpe gangguan..

    puas tgk bende tu bersih!

  2. August 8, 2008 at 7:27 AM

    haah, lupe plak bln7 tarif letrik dah naik, pttla tinggi semacam!

    papepon dok umah sorg2 ok gak. tp kalo ade kucing lagi bessss~ kot

  1. August 10, 2008 at 6:07 PM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: