Home > Whatever > [W] August: A month for my belalang tempur

[W] August: A month for my belalang tempur

sekadar gambar hiasan (heh, adik2 aku..)

sekadar gambar hiasan (heh, adik2 aku..)

gaji bulan ni byk gak yg aku spend utk repair & servis moto yamaha SS2 yg dh dekat 6 tahun berjasa. sebenarnye dh dekat 5 bulan aku x servis moto ni.. malas je rase nk anto pegi bengkel. tp 2 minggu lps, terpaksa gak bw pegi kedai moto biase (pdhal dh lame cadang nk servis kat pusat servis yamaha b.b.bangi, dekat ngan rumah makcik aku).

2 minggu lps mase aku ondeway blk dari opis, lps je naik bukit kat KTM serdang tu tetibe.. POM!! sekali tiub tayo blkg pecah daa.. nasib baik la kedai moto dlm 200+ meter je kat depan tu.. so xde la bengkok rim ori tu walaupun aku bw 20-30km/h sebab dekat je. so, alang2 dh sampai kedai tu, aku srh la pomen tu servis skali. 1 jam la gak aku tunggu kat situ (nsb baik ade kerusi) tgk die baraikan moto aku, bukak cylinder & air shroud & ape lg ntah, tukar minyak itam, cuci2 & ganti ape yg patut..

walaupun dh servis, tp sebenarnye ade 2 lg problem kat moto aku ni yg dah lame aku biarkan:

  1. slalu je semput kalo bw 60-80km/h. kjp2 rs mcm tersengguk2 (aku rs aku tau ape yg rosak sbb pernah jadi dulu time study kat utm skudai)
  2. bateri 1 minggu dah kong.. (pun aku rs aku tau ape yg rosak)

search2 kat google, jmp forum ni.. ramai jugak rupenye yg ade problem mcm aku ni. so minggu lps dgn konfidennye pegi kedai moto lg skali srh pomen ganti terus genuine CDI & rectifier, 2-2 komponen elektronik. lps tu moto aku pun bertambah sihat (walaupun ade la 2-3 bende yg aku still rs xpuas ati).

future plan nk ganti tubeless tyre & sport rims plak kalo ade $ lebih:mrgreen: . bukan nk menunjuk.. tp utk reliability. konfiden sket tetiap ari nk pegi-balik keje. alhamdulillah xpenah lg bocor kat tmpt yg xde kedai moto, tp kang kalo bocor tgh2 besraya tu, jauh tu nk menolak!!!😯

Categories: Whatever
  1. August 27, 2008 at 9:45 AM

    ehem2.. awk nk tuko sportrim niiii..~ nk ngorat cewek lain ke..?
    huk, dh lame sy xnaik belalang tempur awk tu.. bile nk bawa sy jenjalan nek moto~

    WiNz replied:
    jenjalan?? hehe.. bhy woo kalo ade roadblock.. sape nk bayo saman?

  2. August 27, 2008 at 12:17 PM

    apsal lak takot kene saman? apsal awk takot kat roadblock? ade wat salah ke

    WiNz replied:
    tunggu la sy downgrade bulb kuning blk.. nk buat camane, jpj still igt zmn ni zmn 70’an. hoho~

  3. August 28, 2008 at 1:09 PM

    edot…jom kita race ngan wave aku.Hahaha

  4. August 28, 2008 at 3:10 PM

    nk race dari mane ke mane? dr post guard kat Golden Palace ke post guard Fatty Crab? ahahahaha

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: