Home > Info @ Article @ News, Techdirt > [W] bayar zakat fitrah online

[W] bayar zakat fitrah online

September 16, 2008 Leave a comment Go to comments
kadar zakat fitrah mengikut negeri

kadar zakat fitrah 2008 mengikut negeri

dh nk raye dh ni.. dh bayo zakat fitrah ke blom? kalo blom, ni ade list kadar zakat baru utk tahun ni.

bg sesiape yg bayo zakat dgn Lembaga Zakat Selangor (LZS), skrg ni dah bole bayo online melalui FPX. so sape2 yg ade akaun CIMBclicks, maybank2u, etc.., bole la isi borang online ni.

no extra charge. cume syaratnye, kene bayo utk at least 2 org. jgn lupe turn off popup blocker korang ye!

harap2, lps ni negeri2 lain pun bole buat online transaction mcm ni utk galakkan org2 muda khususnye tunaikan zakat.

Update:

selain LZS, pusat zakat negeri2 lain pun ada yg boleh terima zakat online (melalui bank2 tertentu). sila check kat laman web pusat zakat negeri korang.

  1. mokhzaini
    September 16, 2008 at 12:26 PM

    dah kalau online, camne nak akad nye? bukan ke zakat fitrah mesti ade akad ke? then these online stuffs have not really work la. because u still have to do akad with the amil, right? might better u go and pay on the dot with the amil.

    its like the online hari raya card vs traditional posted hari raya card. i bet u love the traditional one. the same oso goes for zakat payment.

    u can feel the real atmosphere. the breath. and sensation. and of course, facing the amil and realizing that you are doing something for the poor. of course its one of the fundamentals in Islam. but that sensation. arrgghhh. too good for me to switch on these PFX or whatever online payment.

    why people are getting their children names like … weird? or it is the trend these days? i think last year, here in penang, the most popular name contains somewhere a ‘ Dania’ . and now they turned arabic for names, not to mention longer suku kata for the child. pity them when they grow up, will be having nightmare spelling their own names! lol

    i would like the 4 princes and princes of mine to have simple names – maybe Hadi, Adam, Melissa, and … Adriana? just imagine this la – Adriana bt Datuk Dr Ir. Muhammad Mokhzaini. ddduuussshhh….nah ambik ko. bermimpi disiang hari! lol

    and ah, on the breast size, honestly i also not favour the big, overzelaous ones. they just seem not right and its a pain to see women have got ‘to carry’ them. just nice and looks good enough for me.

    someone like … Hayden Panettiere and Natalie Portman . wow!

    ps – did u or did not u know that Miss Portman is a first class degree holder in psikologi from Harvard? Thats a 2 thumbs up for me!

  2. Tny
    September 16, 2008 at 12:38 PM

    Thanks for the info 🙂

    Alaa.. harga kt Kedoh dh nk mcm herga kt Sarawak lah pulakk…😐

    WiNz replied:
    u’r welcome.. hehe.. rasenye selangor je yg kekal RM5.20. yg lain semua naik. tp tu kadar minimum je, kalo nk bayo lebih pun x salah. tlg org yg lebih memerlukan.

  3. September 16, 2008 at 12:44 PM

    hukum bayo cara ni sumenye ade kat website tu. even nk bayo gune SMS pun bole. online payment ni LZS dh start gune thn 2006 lg, cume zakat fitrah je thn ni start. so mestila LZS dh bincang dgn ulama/mufti dulu sebelum kaedah ni dibenarkan penggunaannya. even amil tu sebenarnye adalah wakil yg dilantik so org ramai xpayah susah2 pegi pejabat diorg utk bayo zakat. ni aku quote dr website die:

    Untuk pengetahuan semua akad bagi pembayaran zakat adalah SUNAT sahaja. Pembayaran zakat sama ada zakat fitrah ataupun zakat harta boleh dilakukan dengan niat yang betul tanpa melalui akad.

    utk zakat fitrah ni, time kat confirmation page, ade tulis akad kat bhgn bawah, so just bace b4 tekan submit.

    same mcm bayo online zakat pendapatan, time nk submit tu ade popup/msg box akad utk kite bace.

    semuanye pemudah cara.. yg penting kite jlnkan tggjawab masing2🙂

  4. September 16, 2008 at 1:37 PM

    huuhu..
    tiba2 aku teringat apa lecturer c++ aku penah cakap,
    dia kata science computer ni adala bidang yg fokusnye utk memudahkan keje
    manusia. so mebi arini zakat da online.. nnt esok2 pe lagi yg dionlinekn ek..

    p/s : internet skrg da jadi 1 keperluan, bukan kemudahan lg~~ hehehheheh

    WiNz replied:
    100%, i agree! towards a better future, we surf!

  5. September 16, 2008 at 3:55 PM

    @ mokh:

    ko summarize comment dlm post ni.. so aku bg summarize comment kat sini gakla..

    name anak pendek tapi ade makne takpe, jangan name anak panjang tapi takde maknenye udahla.. hehe

    haa~ kalo ko x ksah saiz senang la sok nak cari calon bini.. heh.

    reply P/S : aku tatau pon die fes klas dari harvard.. ko nk cari calon bini yg fes klas gak ke?

  6. ZAZ
    September 18, 2008 at 1:28 AM

    terima kasih banyak-banyak for the info. I kat overseas sekarang ni, and memang menggagau cari tempat nak bayar zakat fitrah. semoga you dapat pahala banyak-banyak juga.

    WiNz replied:
    aminn.. glad to help!🙂

  7. September 18, 2008 at 9:40 AM

    thanks winz for the info..🙂

    sebelum2 nie ayah aku yang bayar..tahun nie mcm kene bayar sendiri jer🙂

  8. September 18, 2008 at 10:01 AM

    eh, org perempuan yg blom kawen ayah bayarkan.. kan? kalo dah kawen, suami byrkan.. kan?

    WiNz replied:
    yup, tp nk bayo sendiri pun bole..

  9. September 18, 2008 at 5:38 PM

    setau aku memang mcm tue la…tapi like Winz said tak salah kalau nak bayar sendiri🙂

    tahun lepas ayah aku dah bayarkan cuma aku still bagi zakat secara peribadi kat jiran aku yang layak terima zakat🙂

    senang la kalo dah boleh byr pki fpx😀..pemudah cara

  10. AINLIN
    September 18, 2009 at 9:41 PM

    Bukan saja boleh bayar Zakat Fitrah secara online, dah boleh pakai SMS (hanya untuk pengguna celcom saja. Tapi tak cover semua negeri. Hopefully, next year akan cover semua negeri di Malaysia.

    Tentang akad, saya yakin ulama telah buat kajian, yang penting niat betul masa bayar tu. Taklah menyesal masa diakhirat nanti.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: