Home > Whatever > [E] Conversation with Nana

[E] Conversation with Nana

perbualan antara aku dan Nana, anak sedare yang berusia 6 tahun.

*Nana tengah perhatikan aku make-up*

Nana: Ida, ida sekarang ni cuma bertunang, kan? Kenapa tak kawen je terus mase hari tunang tu? bila ida nak kahwin?

Aku: Tunggu duit cukup, baru le boleh kahwin. (jawab dengan selamba, budak kecik apalah yg dia tahu?)

Nana: Ida ni.. mintaklah duit kat bank!

Aku: Dah mintak dah, tapi bank tanak bagi! (aku merujuk kepada pinjaman peribadi yg di-reject)

Nana: Kalau mase siang die tanak bagi.. ida pegila bank tu malam-malam. Ayah selalu pegi bank malam, dapat duit..!! (rasanya dia merujuk kepada ATM, kot)

Aku: haha! yelah, nanti ida pegi bank malam-malam.

Nana: Habis tu, nanti dapat duit, ida kawen la yek?

Aku: Tak boleh lagi.. (hairan kenapa la budak ni tak boleh berhenti menanya??)

Nana: oooOOOooh.. ida nak tunggu jerawat banyak kat muka ida tu hilang, baru ida nak kawen yek?

Aku: (ciss! nak kenakan aku budak ni!) Ha-ah. Tunggu jerawat ni hilang, barula boleh kawen. Barulah nampak cantik nanti.

*Nana perhati muka aku lebih dekat. Tengok setiap inci muka aku*

Nana: Nana tengok macam dah nak baikla muka ida ni. Nanti dah hilang jerawat ni, boleh kawen la yek?

Aku: Haaa~ nanti dah lawa, ida kawenla..

Nana: Kawen dengan Ncik Win??

Aku: Yelah, sapa lagi? Suka Ncik Win?

Nana: Suke!

ps: Camana budak 6 tahun leh cakap pasal kawen? adeh..~

Categories: Whatever
  1. February 5, 2009 at 11:47 AM

    cerdik tul la budak tu….hehhe

  2. February 5, 2009 at 11:48 AM

    cerdik tak bole ditumpang.. haha

  3. February 5, 2009 at 11:58 AM

    kiut😉

  4. February 5, 2009 at 12:03 PM

    kiut? haih~ die bercakap macam orang tue. atok die cakap, “mulut lazer”. penin kepale atok dengan opah nak layan.

  5. anynomous
    February 5, 2009 at 7:39 PM

    anak buah ko panggil ko ida je? xde untie ke, mak lang ke etc2? cam mat saleh la.. hehehe….

  6. February 5, 2009 at 8:28 PM

    oh ye.. memang aku terlupa nak ajar die panggil aku Auntie, makcik or what so ever. buat masa ni aku tak kisah.

    nnt bila aku dah beranak.. dan agak2 rase nak dipanggil makcik, aku suruhlah die panggil aku Makcik Ida.

  7. February 6, 2009 at 8:48 AM

    baik ajo diorg cpt sementare boleh dilentur ni..

  8. February 6, 2009 at 10:26 AM

    buat mase sekarang ni, budak2 tu cuma panggil sy Makcik Ida bila diorg nak buat sy marah je. lepas panggil sy makcik, diorg ketawa2. ala, nnt dah besa.. diorg taula nak panggil makcik ke auntie ke..

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: