Home > Shoutout, Techdirt > [W] “Limited Broadband” Speed Test

[W] “Limited Broadband” Speed Test

February 27, 2009 Leave a comment Go to comments

last 3 weeks, eDoTz complained to me bout the Maxis Broadband connection problem. masalah line tak stabil yg menyebabkan frequent disconnection ni dah bermula sejak awal bulan Januari aritu.. cume 3 minggu lepas, masalah makin serius bila langsung tak dapat connection.

speed comparison between protocol

speed comparison between protocol

sepanjang minggu pada 3 minggu lps, modem USB Huawei E220 yg biasanya menggunakan protokol HSDPA, hanya boleh menggunakan EDGE utk connect ke internet.. slow giler (rujuk graf utk perbandingan).. so aku pinjam jap modem tu, bawa ke opis utk test – no problem at all. aku suspect, mesti la something wrong ngan Access Point @ servis maxis kat area Balakong Jaya tu.

setelah 1 minggu cube mencari solution (yg tak menjadi):

  • update firmware modem yg terbaru jadi 7.2Mbps (walaupun max bole dapat 3.6Mbps je sbnonye)
  • update mobile connect (software yg dtg skali ngan modem tu)

& mengutuk2 maxis di forum lowyat.net, akhirnya 1 malam tibe2 eDoTz kate die dah bole connect mcm biase..

apa yg aku perasan, setakat ni, takde lagi problem frequent disconnection mcm sebelum ni. speed pun terasa laju.. lps buat speed test, ni la resultnye:

memang lagi stabil & laju dari sebelum sebelum ni. tak kisah la sebab maxis dah repair something ke.. upgrade hardware diorg ke.. yg penting, RM138 yg aku bayo tiap2 bulan tu tak la rase terbazir mcm tu je. mahal tu~ harap2 servis maxis, kalau tak better pun, at least maintain mcm sekarang ni.

perancangan akan datang, sementara menunggu P1 W1MAX yg entah bile nk cover area Balakong tu, mungkin aku akan bertukar kepada pakej Maxis 3G plak, lebih murah (RM99 sebulan) tapi kene beli modem sendiri @ gune handset yg ade 3G @ 3.5G. yg ini memang betul unlimited (takde 3GB/month limit). orang kate servisnya a lot better from Maxis BB, orang la kate… betul ke tak, kena la try sendiri, kat area sendiri…

Update (June 24, 2009): baru perasan, pakej Maxis 3G (now known as Advanced Lite) dah semakin murah, RM78/month. tapi usage dah dilimitkan 2GB/month! cess… servis yg semakin mundur.. 2 thumbs down for maxis!!!

Categories: Shoutout, Techdirt
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: