Home > Info @ Article @ News > [W] Earth Hour 2009: anda peduli?

[W] Earth Hour 2009: anda peduli?

VOTE EARTH

Anda tahu tak penduduk bumi akan meraikan Earth Hour pada Sabtu, 28 March ni?

Earth Hour.. ape tu?

Earth Hour merupakan acara tahunan peringkat antarabangsa yang dianjurkan oleh WWF bagi menangani masalah pemanasan global dengan menyarankan kepada seluruh dunia supaya tidak menggunakan peralatan elektrik selama 1 jam pada hari Sabtu terakhir bulan Mac.

Kempen ini bermula di Sydney, Australia pada 2007 dgn 2.2 juta rumah serta premis perniagaan memadamkan lampu selama 1 jam. Pada 2008, acara ini berjaya ke peringkat global dgn penyertaan 50 juta penduduk bumi. Mercu2 tanda seperti Golden Gate Bridge di San Fransisco, Colosseum di Rom, Sydney Opera House & Coca Cola Billboard di Time Square bergelap bagi menyokong kempen ini.

Pada 2009, sasaran kempen ini adalah penyertaan seramai 1 billion penduduk bumi. Kali ini, Malaysia secara rasminya akan menyertai Earth Hour utk kali pertama. Antara yg mengambil bahagian termasuklah KLCC, Menara KL, Dataran Merdeka, Sunway Pyramid, Mid Valley Megamall & banyak lagi.

Camane nak support Earth Hour?

Senang je, Sabtu ni, pukul 8.30 malam.. sila TUTUP LAMPU rumah/opis  anda selama 1 jam. Kalau boleh, offkan skali peralatan elektrik yg kurang penting, contoh: TV, radio, PC.

Aktiviti apa nak buat time gelap2 ni?

Beberapa cadangan dari earthhour.org:

  1. Attend a local Earth Hour event or organise your own by throwing an Earth Hour street party with your neighbours
  2. Gather family & friends for a night picnic in your local park and look at the stars
  3. Enjoy a family dinner by candlelight
  4. Organize a treasure hunt in the dark
  5. Take the dog for a night walk
  6. Have a candle-lit bath
  7. Sit in the dark and share stories
  8. Organize a family night playing board games
  9. Share a romantic night in with your loved one

Humm..cadangan no. 7 & 9 nmpk menarik.. huhu~

Apa lagi.. undilah bumi kita, bukan pemanasan global!

Sesetengah orang mungkin berpendapat menutup lampu selama 1 jam tidak memberi apa2 kesan, tetapi bayangkan berapa megawatt yg dapat dijimatkan & berapa tan carbon dioxide emmision yg dapat dikurangkan pelepasannya oleh 1 billion penghuni bumi dlm masa 1 jam.

Earth Hour bolehlah dianggap simbolik kepada budaya berjimat & sayangkan bumi. Dgn adanya kempen ni, diharap kita semua dapat belajar berjimat & mengurangkan penggunaan tenaga elektrik yg telah banyak menyumbang kpd masalah pemanasan global.

Categories: Info @ Article @ News
  1. Evil Sista
    March 25, 2009 at 11:39 AM

    Area Sri Sentosa 24hb March dah blackout dari 10.10pm sampai 11.40pm.. prektis untuk Earth hour agaknya… Bukan takat tutup lampu.. oksigen kura2 aku pun tak jalan… Sejam setengah pulak tu!

    Sebbaik ada ada kipas batery operated untuk stroller baby, terpaksa la aku rasmi dulu.. wakakaka.. QC la kunun. So… 28hb ni, takat tutup lampu tu no hal lah… hehehehe

  2. March 25, 2009 at 12:27 PM

    ala, tutup lampu je. tv sume x payah.

  3. March 25, 2009 at 5:22 PM

    Aku no hal nak tutup…. kompem tutup nyer… bab xde orang kat umah… heheheeh…

    • March 25, 2009 at 5:26 PM

      heheh.. xkire la.. janji tutup..

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: