Home > Tips > [W] Driving License Online Renewal

[W] Driving License Online Renewal

lesen dah nak mati.. JPJ jauh sangat.. post office kena beratur panjang pulak.. alang2 mengadap PC sepanjang hari, apa kata try guna servis MyEG.. kalau roadtax boleh renew online, mestilah lesen pun boleh jugak.

myEG website

myEG website

isnin lepas, sy ke website MyEG. klik pada menu button di bahagian kanan atas, “DRIVING LICENSE RENEWAL”.

borang

borang

isi borang.. sikit je maklumat kene isi. MyEG akan check rekod dari database JPJ. collection method ada 3, sama ada:

  • renewal slip dihantar ke alamat pilihan kita (kene extra charge la plak)
  • kita ambil sendiri slip di MyEG service centre pilihan kita
  • tak perlu ambil (jika data ada dalam MyKad), tapi perlu update di JPJ (kene pegi JPJ gak? baik pegi renew kat sana trus..-_-..)

sy pilih yg 2nd, service centre dia tak la jauh sgt dari rumah.. kat Seksyen 9, B.B.Bangi. lagipun Sabtu & Ahad buka..

untuk payment pulak ade 3 pilihan:

  • credit card
  • MyEG prepaid
  • FPX (standard charge: RM2)

pilih FPX la paling senang, bole guna account CIMBClicks/Maybank2U/etc. sebelum submit, pastikan anda disable popup blocker. ikut je arahan, sampai la resit transaction keluar.

abis cerita...

abis cerita...

khamis lepas, staff MyEG call cakap lesen dah siap & ahad lepas pegi amik. tak payah beratur/amik nombor giliran.. just masuk, terus pegi kaunter, bgtau nama & cakap nk amik lesen yg direnew online, terus dapat.

total damage: RM150 (utk 5 tahun) + RM2 (FPX charge) = RM152. plus beberapa sen utk petrol kete.

setel, tak payah pikir lagi pasal lesen selama 5 tahun.

Categories: Tips
  1. May 18, 2009 at 4:52 PM

    MyEG.. saya mesti pilih!!

    memang senang, nnt lesen sy mati, sy nk gune MyEG jugak.

  2. Evil Sista
    May 19, 2009 at 3:17 PM

    mak aih… 5 tahun?

    Aku saja jek buat setahun2… sebab ada alasan nak ngelat masuk opis.

    “Bos, hari ni saya masuk lambat or tak masuk langsung pasal nak gi pejabat pos, renew lesen.”

    kekekeke…

    • May 19, 2009 at 4:52 PM

      ko memang suke mengulat. haha

  3. Syafiq
    February 27, 2011 at 4:55 PM

    salam. thank you for this info.
    nk tanya sket, kalau kita pilih hantar terus ke rumah, adakah slip macam kat gambar tu akan dihantar ke rumah? dan terus boleh kira lesen dah renew?

  4. February 28, 2011 at 8:35 AM

    yup.. same mcm kita renew kat post office, so dlm wallet kene bawa slip ni skali dgn lesen asal yg ade gambar.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: