Home > Jalan-Jalan > [W] Ke A’Famosa Resort Pulak~

[W] Ke A’Famosa Resort Pulak~

macam yg dah diceritakan dlm post yg lepas, kami ke JB hari Khamis – Selasa. balik ke rumah hari Rabu, pukul 3 pagi baru sampai. Khamis baru masuk opis..

pada hari Khamis tu, tgh2 warm up nk buat keje tetibe dapat 1 sms dari akak aku..

Esok kitorg cek in kat water world. Tp x tau lg hotel/aptment mana.

hoh, jadi jugak rupenye aktiviti cuti-cuti malaysia ni.. hari tu kat JB ade gak dengar2 pasal nk pegi A’Famosa Resort tu, tapi tak konfem lg.. mula2 tu rasa malas gak nak pegi, bukan apa, penat kat JB aritu tak abis lagi, heheh. tapi bile timbang2 balik, baik pegi je lah.. bukan selalu dapat pegi jalan2 ngan family mcm ni. lgpun Jumaat tu akak dah book villa 3 bilik. siap ade kolam renang private lg adik aku cakap.

so jumaat malam tu dlm kol 10 kami bertolak pegi sana. masuk PLUS dari Bangi sebab amik adik aku kat seksyen 15, drive dlm 1 jam (80-90 KM/H je sebab hiway penuh dgn lori & kereta) sebelum keluar ikut exit Simpang Empat. drive lg 4KM untuk sampai ke pintu masuk resort.. dan lagi 5KM utk sampai ke Villa D’Amour. luas gak area resort ni, water world tu salah 1 taman tema die je.. jalan pun sunyi sepi je malam2.. smp je kat gate area villa tu, tgk2 rupenye abg amy dah tunggu dlm buggy yg die sewa utk 1 ari.

ape2 hal, kite amik gambo depan umah dulu..

ape2 hal, kite amik gambo depan umah dulu..

esok paginye lepas subuh, budak2 semua terus mandi kolam depan rumah. suhu air kolam tu lagi tinggi daripada suhu dalam rumah.. sedap la main air. pukul 11 baru gerak pegi water world. nak masuk park kete kene bayo RM3 (!!!), tu belum bayo masuk wet park die lagi.. kalo tak silap dewasa = RM42, kanak2 = RM32, under 3 feet tall = FOC. ni harga utk pakej skali ngan lunch. maybe kalo bukan peak season harga tiketnya lagi murah. untuk sewa tube aka boya – RM16 utk single & RM20 utk double. 50% akan dipulangkan masa kita serahkan balik tube.

cantikkan rambut masing2.. dibasahi air klorin..

wave pool - cantikkan rambut masing2.. dibasahi air klorin..

hampir takde gambo time bergumbira dalam air, lawan ombak & main water slides.. sebab kamera & wallet semua dah simpan dlm loker siap2. kalo tak simpan, sape nak jage? kire ok la cuaca pun redup je (mendung sbnonye).. hujan kejap dalam kol 1.. tapi sebab memang dah basah 1 badan, so aktiviti bermain tetap berjalan mcm biase la.. lunch bole pilih nak nasi ayam/nasi kari/hotplate & air tin.

lazy river - dah nk balik baru dpt shoot gambar

lazy river - dah nk balik baru dpt shoot gambar

balik villa pukul 3. aktiviti petang – ade yg sambung makan, ade yg sambung mandi dlm kolam, ade yg siap2kan diri & barang utk check out sebelum pukul 6. sebelum gerak, amik gambo 1 family dulu. kami memang mintak check out lambat, so kene caj lebih (dgn kadar yg sgt tak berpatutan).

tepi kolam - semua ade kecuali haziq yg tgh berangan dlm kete..

tepi kolam - semua ade kecuali haziq yg tgh berangan dlm kete..

dari Simpang Empat, kami terus ke Umbai, jauh la jugak.. igtkan dekat. mkn kat Medan Ikan Bakar, tapi hampeh tersalah pilih kedai. kureng sedapnye.. takpe lain kali datang dah tau kedai mane yg perlu dielakkan. lps mkn dinner kat situ, baru la bergerak balik. kami ke utara, yg lain ke selatan.

lain kali kalo pegi resort tu lagi, nak try masuk cowboy town & animal world die plak. memang tak cukup masa kalo sehari je kat sana. btw, liburan ini disponsori oleh abg amy & kak yan. makasihh!

Tips: kalo menginap kat sana, silalah beli makanan di luar resort. anda tentu tak nak makan nasi goreng yg berharga RM20 kan?

PS: humm.. sori terpanjang plak post kali ni – sebab gambo.

PSS: gambo belum upload ke Flickr, dah over limit bulan ni. kalo nk, tgk yg small-size kat facebook ku.

Categories: Jalan-Jalan
  1. Hariz
    June 18, 2009 at 7:24 PM

    A’ah ek..animal world n cowboy town blom pgi lg……..

  2. huserk
    June 19, 2009 at 5:30 AM

    hmm mimpi lagi skali..kali ni p rumah tgok tv, tp ada ramai geng2 senior madjiwa lain sbb salah sorang dari geng korang buat knuri kawen, tp xingat sapa.heheee

    • June 19, 2009 at 8:59 AM

      rajin nye mimpi pasal senior~ peliknye!
      haha, tah2 kenduri kawen Huserk senirik kot, sebab tu mimpi ramai senior datang. keh3~

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: