Home > Whatever > [E] An Indecisive Decision

[E] An Indecisive Decision

I have been thinking about this year’s Hari Raya, “Where should we celebrate the first day of Hari Raya? Perak? Or Johor?”

I have told (texted) Ayah that Win and I might spend the first day of Hari Raya in my hometown (Perak) but he said that we should celebrate it in Johor instead.

I was speechless when he replied that.

I started thinking how nice it would be if we spend Hari Raya in Perak. Mak will cook all our favorite dishes, Rendang Pedas Ayam @ Daging, Soto Ayam, Lemang & Nasi Himpit with her finger-licking kuah kacang. I will spend my whole morning of Hari Raya eating every single thing on the dining table. I won’t get fat anyway, I won’t bother. I love Mak’s cooking. I never miss any of Mak’s cooking on the first day of Hari Raya – and I won’t miss it any year.  Early in the morning, we will go to the graveyard to visit our relatives who can’t be with us celebrating Hari Raya – we’ll clean the grave and read them Al-Fatihah. After we perform the Hari Raya prayers, we would walk to our relative’s houses and enjoy Laksa, Mee Kari and more lemang. So that’s my Hari-Raya-to-do-list.

I am very lucky to be in a big family of good cooks. I can be ‘me’ when I spend Hari Raya at my own kampung – I don’t have to act nice to please others. I can eat all I want.

To be frank, I am afraid to celebrate the first day of Hari Raya anywhere that isn’t my hometown. Call me ‘anak manja’, mengada-ngada or what-so-ever, I just don’t care.

Categories: Whatever
  1. August 17, 2009 at 9:57 PM

    hurmmmmmm…itu la edot..klu fikir2, aku rasa pun takmo raya kat tempat lain dah, nk raye kat kg aku jek…tmpt paling best dalam dunia…
    tp..org pompuan wajib ikut suami..suami kata tahun ni nak balik kg dia..kene la raya kat kg dia…..

    pergi la beraya kat johor ..dapat merasa suasana raya yang baru!!!

    gambatte edot!!!

    • August 18, 2009 at 7:35 AM

      tapi win tak cakap ape2 pon. ayah aku je tak bagi balik kampung, soh balik kampung win. huhu…

      tapi sedih la. brape tahun kite raye dengan prosedur yang sama tetiba after 25years kene ubah. susah beb. macam 25 tahun dah makan nasi tiap hari, tetiba kene makan mee tiap hari.

  2. mas
    August 17, 2009 at 11:35 PM

    macang aku ler.. kene raye ganu.. aku tak mboh raye ganu!

    aku nok raye bangi..

    hu hu hu hu – menangis hiba..

    • August 18, 2009 at 7:36 AM

      huhu Mas, tahun lepas dah raya bangi kah? itu sebab la kot tahun ni kene raye ganu plak..

      huhu~ mahu menangis jugak

  3. August 18, 2009 at 9:20 AM

    Mas…raye ganu la bestt!!…hehe..

    Mas, jangan lupe datang beraya umah aku tau…. kg pulau rusa…aidil kenal kan kt mana kg tu.? tak pun aku leh jek gi amik kat mana2… insyaAllah, ada jodoh sampai gak umar ke umah aku..yeayyyy;))

    Edot dan win pun dijemput;)

    • August 18, 2009 at 10:17 AM

      fida, kat ganu masakan ape yg bes? huhu~

  4. Evil Sista
    August 18, 2009 at 9:45 AM

    Raya takkan best mcm masa ko kecik2 dulu.. percaya la…
    (in term of jumlah duit raya and jumlah kawan yang tinggal untuk beraya. Plus, skang tak leh nak gi beraya kat istana dah..)

    Apa kata ko toksah susah2 hati pikir nak raya pertama kat mana… raya kedua kat mana.. just siapkan je baju2 bubuh dalam beg… lepas tu nnt sehari sebelum raya baru buat adhoc decision. Baru la thrill… kekekeke.

    Susah-susah.. ko buat open house kat sini je la… bleh aku datang mkn kat umah ko. Ko kan terer masak rendang dah.. aku sponsor nasi impit, OK ??? Kekekekeke…

    ps: Aku tak kata aku suka beraya kat KL, memang super sgt boring.. tapi.. aku masih eligible untuk dapat duit raya.. sebab tu je. hehehehehe

    • August 18, 2009 at 10:23 AM

      memangla raye kat umah kite dah tak bes cam dulu, tapi mak tetap akan masak bende2 yg kite suke.

      haha, win kate susah2 sangat raye je kat umah Serdang sini. hoi, rendang aku masak tak sesedap mak masak, kuah kacang aku tak reti masak dan kalo reti pon tak sesedap mak masak. nasi himpit mak masak pon rase sedap. kenape haa~ asal mak masak je sedap. sendiri masak tak best.

      raye kat tempat lain tak dapat rase masakan mak. tengok cam Abang, beraya kat umah mertua die tiap tahun (sebab kahwin dengan anak tunggal), dah bape tahun tak dapat merase rendang ayam mak? soto mak? bende yg masak masak selalunye habis raye ke-2 kan? – sebab kite yang perabih! haha.

      hoh, rancangan win lagi dasat. nk raye dari perak ke johor. aku ok jek, tapi takot kete plak kurang ok. jln2 slow2 bole kot~ asalkan aku dapat rase masakan mak~! tak kisahlah ape ponnnnn

      • August 18, 2009 at 10:53 AM

        kalo kete tak ok, raya tepi hiway je la ye..

      • Evil Sista
        August 18, 2009 at 11:50 AM

        Bawak le mak raya ngan kiter… dapat jugak rasa masakan mak !!!
        Hehehehe

      • August 18, 2009 at 1:23 PM

        beli kereta?

  5. jafni
    August 18, 2009 at 11:08 AM

    baik ikut cakap suami..dapat pahala.

    • August 18, 2009 at 1:22 PM

      suami cakap.. raya 2 – 2 side! hahaha~ ok je kalo camtu.

  6. August 18, 2009 at 10:47 PM

    Kat ganu…klu hari raya… mcm2 bestt woo..
    nasi dagang..
    nasi minyak
    sate
    rendang..
    ketupat..
    tapai..

    aduh…dah telan air liur dah ni..hehehehhe

  7. Hariz
    August 27, 2009 at 12:30 AM

    Ingat lg mase kak Ida raye kat cni…ade bdak tu kate cawan boco??haha.. tu taon brape ek??raye kat sini arh..

  8. August 27, 2009 at 8:51 AM

    haha, tu bukan raya pertama kot… tu tah2 raya haji jek.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: