Home > Recipe > [E] DIY Roti John

[E] DIY Roti John

Semalam cuba buat Roti John.

Aku dapat resepi ni cuma dengan ‘mendengar’ resipi dari Cik Ana (Makcik Win) yang dia pon dengar dari MakNgah (Makcik Win yang lagi satu). Faham-faham jelah, kalo cuma dengar, ade la tu aku miss ape-ape. Ape pon, ni versi yang aku cuba semalam.

Inti:

  • Blend bawang merah, bawang puteh & halia
  • tumis barang blend dgn rempah kari (serbuk kari bancuh dgn sedikit ayor)
  • Masukkan daging kisar dan masak.
  • Tambah garam + serbuk perasa sesuka hati.

bila dah masak, simpan le dalam peti sejok. kalo nak tahan lame, simpan dlm freezer.

Bila nak masak roti john;

  • beli roti untuk hotdog, belah tengah tp jgn smp putus. sapu mentega.
  • pecahkan telor ayam, bancuh dengan inti daging kari tadi. agak2 la byk mane.
  • spread inti kat non-stick pan yg disapu mentega, bukak roti dan letak cun-cun atas inti tadi. Ala, macam kite tengok abang kat pasar malam tu masak Roti John~
  • terbalikkan roti tu bila inti dah nak masak.
  • Potong timun + tomato, letak dlm roti john. Siap!

ps: sori tak tangkap gambo roti john yg aku buat sahor tadi sebab mase sahor aku tak berapa nak aktif berfikir.

pps: budak2, sila jangan ikut cara penulisan post kali ini untuk menulis karangan korang, ok? Hani? Hariz? Haziq?

Categories: Recipe
  1. cikana
    September 9, 2009 at 2:59 PM

    ok da tuh..cuma tambah sket mayonis n sos..dah siap…emm, sedap tu!

    • September 9, 2009 at 3:17 PM

      oh haah, lupe nk ckp letak mayo + sos (padahal makan sendiri memang letak.) hahahaha~

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: