Home > Whatever > [E] Rasa ingin membeli-belah yang sangat hebat

[E] Rasa ingin membeli-belah yang sangat hebat

nataliedee.com

Source: Click on the image

Pernah tak bila kawan perempuan kamu masuk ke dalam kedai kemudian hati terpikat dengan satu barang sebab warnanya Hot Pink dan terasa ingin membeli dengan segera lalu dibeli tanpa berfikir tapi apabila pulang ke rumah kamu pasti yang dia akan terasa yang barang tadi tak begitu penting & kalau tak beli pun tak apa dahlah dia tak tahu cara menggunakannya?

Jom kita lihat apa yang boleh kita buat untuk menghalang perkara seperti itu berlaku lagi.

  • Kamu nampak dia terpikat dengan satu barang tu dan dia kata ingin beli? Cepat-cepat tarik tangan dia bawa dia keluar dari kedai itu dan cakap, “Tadi saya tengok kedai kat depan sana tu ada jual warna yang laaaagi cantik. Jom tengok.” walaupun sebenarnya kamu langsung tak tahu kedai lain yang jual barang tu.
  • Dah keluar kedai, cuba alihkan perhatiannya kepada benda lain selain benda yang dia teringin nak beli tadi. Kalau tadi masuk kedai baju wanita, cuba masuk kedai baju lelaki pula. Paling berkesan, ajak dia pergi makan supaya dia lupa kepada barang yang dia nak beli tadi.

Kalau strategi tu tak berkesan, cuba:

  • Cakap, “Tunggulah gaji bulan depan, baru beli.” dengan harapan dia lupa barang yang dia nak beli tu pada bulan depan.

EdotMembebel: Ini apa yang aku buat kepada diri sendiri bila rasa ingin membeli sangat hebat.

Categories: Whatever
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: