Home > Whatever > [E] Mak mase kecik-kecik dulu…

[E] Mak mase kecik-kecik dulu…

Dulu masa aku kecil, Mak akan cerita, “Mak masa kecik-kecik dulu pergi sekolah naik basikal, usung basikal bila nak lalu dalam semak.” atau “Mak dulu pergi sekolah duit belanje 5 sen je.” atau “Mak dulu kecik-kecik dah kene pandai masak.” dan macam-macam lagilah cerita beliau yang selalunya nak buat aku rasa bersyukur dengan hidup sendiri.

Tapi bila aku tengok cara hidup budak-budak zaman sekarang.. masyaAllah, senang lenang hidup tapi belajar malas – cewah macamlah aku dulu rajin sangat belajar. Sekarang, giliran aku pula cerita..

“Kak Ida mase kecik-kecik dulu…”

Kak Ida masa kecil-kecil dulu kena bangun awal pagi dan tolong Mak buat kuih lepas siap semua kuih baru boleh pergi sekolah. Abang kak ida belah burger, kak ida hiris timun dan masukkan dalam burger, kakak Kak Ida bubuh sambal ikan bilis dalam burger Malaysia untuk 100 (ke.. 200?) biji setiap hari. Atau kadang-kadang kena salut donat dengan gula halus untuk 100 biji donat.

Korang bangun pagi, mandi pakai baju terus siap pi sekolah pun malas lagi? haih~

Kak Ida masa kecil-kecil dulu pergi sekolah naik basikal dalam gelap subuh-subuh sampai kadang-kadang masa lalu kat kebun getah kena kejar dengan babi hutan (nasib baik babi yang kejar bukan hantu). Basikal kami bukan jenis BMX ok? Kami cuma ada basikal sekenhen (second hand) yang raganya Ayah pasang di carrier belakang untuk letak beg sekolah sebab kalau ada kes kena kejar dengan babi hutan beg kami takkan terjatuh dan kami kena berhenti untuk kutip beg.

Korang pergi sekolah naik van/bas sekolah pun malas lagi? haih~

Kak Ida masa kecil-kecil dulu belanja sekolah 30 sen sehari. 20 sen beli nasi lemak dan 10 sen beli air oren sedap walaupun murah. Kalau Mak bagi 50 sen, balik sekolah bolehlah beli keropok Mamee di kedai Raman dan lepak dengan kawan. Memanglah masa tu boleh hidup dengan 30 sen di sekolah sebab ni cerita 20 tahun dulu.

Korang duit belanja sorang RM2 pun malas lagi? haih~

Kak Ida mase kecil-kecil dulu, balik sekolah kena pergi latihan hoki pula. Kadang-kadang latihan menari. Kadang-kadang latihan kawad.

Korang tak masuk sukan? Tak main bola? Tak main hoki? Malas lagi? haih~

Kak Ida mase kecil-kecil dulu, kalau nak beli apa-apa yang tak munasabah atau sangat mahal Mak akan tanya, “Berapa banyak kuih karipap mak kena buat untuk belikan Ida benda ni??” Darablah harga karipap sebiji 10 sen dengan harga jam tangan yang harganya RM24 = 240 biji karipap!! Sebenarnya Mak marah sebab tiap kali beli jam mesti hilang atau rosak. huhu

Korang dapat handphone seorang satu pun malas belajar lagi? haih~

Kak Ida mase kecil-kecil dulu, kalau nak hiburkan hati kami main pondok-pondok atas pokok manggis kat belakang rumah Opah. Aktiviti kumpulan dengan kawan kampung pula lumba lari dari rumah ke pagar surau, main tembak-tembak peluru terung belanda, main rounders, main target selipar, main galah panjang, main tangkap ikan kat parit, main bola sepak (perempuan juga dibenarkan main tapi kalo nak main budak laki soh pakai skirt.. haha. tipu.) Kalau nak main komputer kena masuk kelas komputer dan bayar RM10 sebulan tapi cuma main komputer sekali seminggu.. HUH!

Korang dapat main komputer tiap hari, patutlah malas nak belajar.

Categories: Whatever
  1. andy-kun
    November 20, 2009 at 2:15 PM

    oh.. best la ni.. nak print dan tampal depan komputer budak²…

  2. November 20, 2009 at 2:31 PM

    haha, memang ditujukan untuk budak2 tu pon. hahaha.. sebab tu gune “Kak Ida”

  3. November 20, 2009 at 2:38 PM

    tampal jgn x tampal..

  4. Evil Sistah
    November 20, 2009 at 4:33 PM

    Citer pasal MALAS ye?

    “Kak Ida” ko nih belajar memang rajin…nak mandi je dia amat MALAS masa kecik2… wakakakakakaka

    • November 20, 2009 at 4:34 PM

      pembetulan: masa besar pun malas mandi. sila tanya kat Win. hahaha

  5. cikana
    November 24, 2009 at 11:45 AM

    oh..nostalgia nye dgr cite ida..u’ve been blessed with a meaningful life, believe me.
    salute to all of us yg tegar dan berjati diri like cik edot kita! pasni ceramah lebih2 sket kt generasi kita tu…

    • November 24, 2009 at 12:58 PM

      wahahaha~ bila teringat balik memang cite mase kecik dulu memang rase nostalgia abis.
      bile kecik2 dah pnah hidop camni, dah besar2 ni dah tahu nilai duit that i earn every month. huhu

  6. November 24, 2009 at 4:55 PM

    Aha la “Kak Ida”..sama la kita..pi sekolah naik beskel…handphone pun tak kenal…komputer pun skrin tulisan hijau lagi..main tuju2 kasut jek (target seliper).Part mandi malas paling kita sama.ehhehehehehe

    • November 24, 2009 at 5:10 PM

      wahaha, yeke kak JJ pon malas mandi? xpernah pon Anyah ngumpat kata camtu~ ahahaha. betol la kan, dulu komputer tulisan hijo lagi, main kat kmpg pon teget seliper. kalo main pakai skirt kalo terjatuh sure nampak spender. huhu

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: