Home > Tips > [W] Maybank2u phishing alert

[W] Maybank2u phishing alert

November 25, 2009 Leave a comment Go to comments

Semalam dapat emel ni -_- :

cess..

Oleh kerana aku tak respon, hari ni dapat emel ni plak -_- :

cess lagi...

 

Link http://www.maybank2u.com.my/account-active tu menghala ke page ni: http://www.fatalm2usolve.com/Message.html.

sape la yg nak tipu aku ni.. maybank/ape2 bank pun dah bagi warning awal2 diorang takkan suruh kite login dari emel & takkan bagi sebarang notis pun melalui emel.

delete je emel2 macam ni, tp sebelum tu pastikan korang isi report form dulu kat maybank so diorang bole amik tindakan susulan. utk maybank bole pegi website maybank2u, cari link macam kat bawah ni:

cari link ni kat maybank2u

 

Phishing tu ape?

In the field of computer security, phishing is the criminally fraudulent process of attempting to acquire sensitive information such as usernames, passwords and credit card details by masquerading as a trustworthy entity in an electronic communication. – Wikipedia

Categories: Tips
  1. November 25, 2009 at 11:09 AM

    ni kalau orang macam saya dapat sure dah gelabah pastu teros tekan link

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: