Home > Whatever > [E] Projek besar punya!

[E] Projek besar punya!

img2
Oh jangan salah anggap, ini bukan projek besar yg jenis termenung dalam bilik kecil sambil menutup idong sebab tak tahan dengan bau yang keluar walaupun sendiri punya, tau. Kali ni nak cakap pasal Projek Management.. cewah nak cakap jugak walopon bukannya pandai sangat.

Dari sekecil-kecil benda yang kita nak buat sampailah ke projek mega bina menara 88 tingkat, semuanya kena ada projek management yang betul – kalau tidak mesti lingkup punyalah.

Jadi apa yang penting dalam sesuatu projek? Menurut kata Encik Wiki, Project Management Triangle menyebut tentang 3 perkara – Time, Cost and Scope (masa, kos dan skop).

Masa: Berapa lama masa yang diambil untuk siapkan projek tu?

Kos: Berapa ringgit duit yang diperlukan untuk projek tu?

Skop: Apa yang perlu dibuat untuk menjayakan projek tu?

Aku & Win juga ada projek. Weh, bukan projek yang tu haa~(aku tau korang pikir lain ni).. ini projek besar punya.

Masa: Projek ni insyaAllah boleh nampak hasilnya tahun depan.

Kos: Banyak. Agak banyak.

Skop: Kena sorok duit gaji untuk tanggung kos projek tu tiap-tiap bulan sampai projek tu siap. Bukan sorok bawah bantal, tapi sorok kat ASB. Untung-untung dapat dividen hujung tahun ni, aminnnnnnn.

Bila ada projek, barulah boleh berangan. Nanti nak buat begini, buat begitu.

Barulah ada motivasi untung menyimpan.

Barulah ada rasa nak kuat berusaha.

Barulah ada rasa bahagia walaupun sengsara bila kena berjimat di waktu Year End Sale.

EdotMembebel: Korang ada projek? Nak kawen pun kira projek, nak beli kereta pun kira projek, nak buat bisnes pon kira projek gak.

Categories: Whatever
  1. December 3, 2009 at 11:13 AM

    ada! ada! *sambil mengangkat tgn mengharapkn perhatian dr edot..haha~*..

    masa : tahun depan gak
    cost : banyak terutama bg org mcm sy.
    skop : sme kene catu..huhuhu no more online shopping, no more mkn best2 kt restoran mahal2 smpikn blk kg pon nek bus..hahaha

    • December 3, 2009 at 1:40 PM

      Ye Aisyah~ ko dah dpt perhatian aku. haha

      berdasarkan point2 yg ko ckp tu, aku dpt agak ape ke bendenye projek ko tu. selamat berusaha Ecah~ semoga maju jaya! nanti jgn lupa jemput ya~

      • December 4, 2009 at 10:49 AM

        harus di jemput maka jgn lupe bawak adiah..hahahaha…bessssaaarrrr punye!~..ngeee~

  2. December 4, 2009 at 11:33 AM

    kalo besar mane gaye teman nak bawoknye??? ek ele, kecik sudahla, ko kan kecik. comel gitu. arghh tidak, ter-puji ecah pulak!

    • December 4, 2009 at 2:54 PM

      hahahaha..ku tahu..kamu mmg mengiktiraf kecomelan ku sejak dulu ag..ngeee~..xpe, besar boleh post..kecik pon boleh p kene harga nye besarrr punyeeee..hahaha

  3. mas
    December 6, 2009 at 11:02 PM

    ecah demand tak hengat.. haha!

    • December 7, 2009 at 10:41 AM

      tahnye Ecah ni~.

      ps: semoga bersabar ye Irian dapat bini macam ecah ni. haha

    • December 7, 2009 at 11:14 AM

      owh mas..harus begitu…kamu jua termasuk dlm list membawa adiah besar..hahahaha…

      ps : memain aje la..janji dtg..dtg jgn x dtg..dtg jgn xdtg..cewah..jmpt pon idak ag ek.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: