Home > Whatever > [E] Bagaimana mencegah penyakit M

[E] Bagaimana mencegah penyakit M

semangat
Oh bukan nak bercerita tentang penyakit Malaria atau Measles atau Male pseudohermaphroditism due to 17-beta-hydroxysteroid dehydrogenase deficiency tetapi penyakit M- Malas.

Bagaimana nak mencegah atau mengubati penyakit ini?

  • Biasanya penyakit ni menyerang masa bangun pagi
    • Kalau bangun pagi terus mandi air sejuk mesti terus segar dan tak rasa nak tidur semula. Bila tidur balik lepas subuh tu yang rasa malas tu jadi makin teruk, kan?
  • Ada misi untuk dilaksanakan pada hari tersebut
    • Kalau ada benda yang nak dibuat pada hari tersebut, katakan tengah hari nanti nak siapkan lima page report. Jadi sepanjang waktu bekerja tu kita akan buat lima report tu sampai siap, kan? kan?
  • Bersarapan
    • Kalau ada makanan dalam perut dan sel-sel dalam badan ada glukosa yang secukupnya untuk diubah menjadi tenaga barulah ada bersemangat nak buat kerja, betul tak?
  • Stretching
    • Bangun pagi mengeliat sikit. Kalau selalu mengeliat tangan ke atas & kaki ke bawah nanti jadi tinggi! Kalau nak bangun tidor terus pumping 20kali lagi bagus. Jangan tidur balik.
  • Pasang lagu kuat-kuat
    • Kalau kat rumah buat kerja, cuba pasang lagu yg rancak. Lagi rancak, lagi laju mengemop lantai. Pehhh~
  • Upah diri sendiri bila kerja dapat dilaksanakan
    • Cakap kat diri sendiri, kalau siap kerja ni.. malam ni makan Kenny Rogers.

EdotMembebel: Kalau korang pula, camana korang buat untuk hilangkan/cegah penyakit MALAS ni? Share la sikit.

Categories: Whatever
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: