Home > HerHisTory > [E] Kisah penulis dan pantang larang

[E] Kisah penulis dan pantang larang

hairan
Dulu-dulu mase kecik bila ikut arwah Opah pergi mandi telaga kat kampung, kami kene jalan lalu kawasan semak. Mase tu aku diajar supaya cakap, “Tok Nenek, kami tumpang lalu.” konon-konon kalau kami terlanggar apa-apa kat kawasan tu nanti tak terkena gangguan syaitan. – PantangLarang #01

Heh! Patutnye bace, “A uzubillah himinasy syaitanirrajim” untuk mohon perlindungan daripada Allah agar jauh dari gangguan syaitan.


Dulu-dulu orang tak bagi asah pensel kayu kat 2 bahagian. Nanti orang kate ibu bapa mati cepat. – PantangLarang #02

Sebenarnya kalau asah 2 bahagian depan belakang nanti takut kalau-kalau tercucuk mana-mana bahagian badan mase tengah menulis. Kalau kena mata camana?


Dulu-dulu tak boleh tunjuk pelangi dengan jari telunjuk, nanti jari telunjuk tu terpotong/tercabut. – PantangLarang #03

Haha, yang ini tak tau nak kata apa dah.


Masa meniarap tak boleh silang kaki dan angkat tumit sampai kena punggung. Orang kata nanti ibubapa mati cepat. – PantangLarang #04

Rasanya perlakuan yang ini macam tak hormat orang tua, kot.


Dulu-dulu tak boleh nyanyi masa kat dapur, nanti kawen dengan orang tua. – PantangLarang #05

Betol kot. Tengok Siti Nurhaliza. Haha. Ha.


Dulu-dulu takut betul kalau kena gigit dengan kura-kura. Sebab nanti bila bila dengar bunyi guruh baru kura-kura tu lepaskan gigitan. PantangLarang #06

Yang ini belum pernah cuba lagi. Tapi takkan la kot??


Dulu-dulu orang tanam uri bayi pompuan kat tepi jalan yang orang lalu-lalang. Orang kata nanti bila budak pompuan dah besar, orang lelaki senang ‘nampak’ lalu cepat berkahwin. PantangLarang #07

Ini Mak yang ceritalah. Korang agak, Mak aku buat camtu tak kat uri anak pompuan dia?


Dulu-dulu kalau mengata/mengutuk Sultan nanti kena tulah. Macam perut besar tak tentu pasal. PantangLarang #08

Sekarang ni ramai dah kutuk kat blog, tapi diorang tak kena tulah pun. Kenapa?


Dulu-dulu anak dara tak boleh duduk melepak depan tangga rumah. Takut tak ada orang nak masuk meminang. PantangLarang #09

Zaman sekarang rumah semua dah tak ada tangga jadi anak dara melepak kat shopping complex je.


Dulu-dulu orang tanam uri bayi bersama pensel atau buku agar anak tu nanti pandai belajar. PantangLarang #10

Jadi kalau nak anak tu pandai programming, tanam uri dengan laptop kah? Haha.

EdotMembebel: Eh, janganlah percaya apa aku tulis ni. Cuma nak share ape orang dulu-dulu kate je. OK? Lepas tazkirah, mesti brader kat skolah aku tu sebut, “”Yang baik tu semuanya datang daripada Allah, yang buruk tu datang dari diri saya sendiri.”

Categories: HerHisTory
  1. February 11, 2010 at 8:36 PM

    aku pun selalu dengar gak pantang larang sebegitu, tapi aku tak pernah percaya..lalalala

    • February 12, 2010 at 9:30 AM

      tula, kite dok kampung salu dengar pantang larang yg macam karut sket. tp xleh nk gelak dpn org tua2 bila diorg sebut pasal tu, kang tak pasal2 kene tazkirah. gelak dalam ati je. haha

  2. March 18, 2010 at 3:05 PM

    Salam,

    aku slalu bace notes ko kat fb jer. ni kire baru gak la bace blog korg nih. ade 2 dr yg ko x tau tu, aku tau la logiknyer. mgkn la.heheh

    1. [Dulu-dulu takut betul kalau kena gigit dengan kura-kura. Sebab nanti bila bila dengar bunyi guruh baru kura-kura tu lepaskan gigitan. PantangLarang #06

    Yang ini belum pernah cuba lagi. Tapi takkan la kot??]

    ekceli bnda ni setau aku betul. aku pun x penah kn gigit gak. aku pnah la bace cite Anak2 Sidek ni. ad sorg n gigit kure2. mmg kn tggu guruh yg btul2 kuatnyer baru kure2 tu lepas. tp kalo citer tu tipu, tipu la kot. hehehe.. tp kan citer tu mmg real life rashid sidek n adik beradik diorg.

    2. [Dulu-dulu kalau mengata/mengutuk Sultan nanti kena tulah. Macam perut besar tak tentu pasal. PantangLarang #08

    Sekarang ni ramai dah kutuk kat blog, tapi diorang tak kena tulah pun. Kenapa?]

    mgkn bkn sumer sultan ader daulat kot. heheh.. pandai2 jer aku. Kuase Allah. kite x tau. mgkn dulu2 org yg kn tulah sbb ckp buruk psl Sultan hanyalah kebetulan jer. wallahualam.

    • March 18, 2010 at 3:08 PM

      oh aku dh x import blog ni kat Notes FB aku lama dah.

      huhu, mebi dlm kartun tu diaorg buat bagi dramatik @ dia pon pnah dgr benda yg sama.

      pasal Sultan tu, tula pasai. mungkin dulu-dulu org nk bagi takut kat Sultan, depa hebahkan macam tu. kut.

  3. March 18, 2010 at 3:16 PM

    eDoTz :
    oh aku dh x import blog ni kat Notes FB aku lama dah.
    huhu, mebi dlm kartun tu diaorg buat bagi dramatik @ dia pon pnah dgr benda yg sama.
    pasal Sultan tu, tula pasai. mungkin dulu-dulu org nk bagi takut kat Sultan, depa hebahkan macam tu. kut.

    aisey daulat ker? eh, aper maksud daulat sbnrnyer eh? “tulah” tu sbnrnyer. salah la. bkn daulat. dulu org percaye tulah tu sumer. skang, xder kot. kan org kate, kalo kite sbt bnda tu hr2 jd doa. so kalo org sumer dok sebut ckp psl Sultan nnt kn tulah. InsyaAllah la. lgpun ad baiknye, kalo x diorg x respek sultan. mcm skang.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: