Home > Recipe > [E] Bawal emas kukus halia serai limau karet

[E] Bawal emas kukus halia serai limau karet

Ikan Kukus resepi Cik Misah (Mak aku)

  1. Basuh ikan dengan asam keping bagi hilang bau hanyir.
  2. Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit & garam, letak atas pinggan yang tahan panas.
  3. Potong lobak, bawang merah, bawang putih, halia, cili padi macam dalam gambar, tabur atas ikan
  4. Ketuk serai, letak atas ikan.
  5. Tuang sos tiram sesedap rasa atas ‘selimut’ ikan tadi.
  6. Kukus 10 – 15 minit.
  7. Keluarkan ikan, perah jus limau nipis atas timbunan tu. Dah siap untuk dimakan!!

Dulu pernah cuba ikan siakap. Personally, aku tak suka sebab masih hanyir. Tapi semalam masak kukus ikan bawal emas. Sedap~!

EdotMembebel: Dah tulis kat sini, nanti tak payah telefon Mak lagi tanya resepi. Dan.. kalau kahwin dengan orang johor, kena buat sambal kicap untuk cicah ikan ni, macam Win. haha. ha.

Categories: Recipe
  1. February 19, 2010 at 8:41 PM

    Eh tak kuar ke komen tadi?huhu

    • February 19, 2010 at 8:41 PM

      eh haha, sbb ko bg link website die ingat ko ni spammer. sori fida. huhu

  2. February 19, 2010 at 8:43 PM

    mmg sah tak kuar..

    aku tulis td..

    Wowww..dan dan rasa lapar…

    Edot, ko leh terai masuk cni..

    http://hanamemories.blogspot.com

    banyak gak resipi2 masakan yang dia post..siap bergambar..senang… pastu dr blog dia, banyak gak link ngn blog masakan..dah berlambak dah resipi yg aku salin, banyak gak yang aku cuba..senang2 je..sedap pn sedap..hehehe..cuba la .

    • February 19, 2010 at 8:44 PM

      oh yeke.. nanti aku try p tgk blog dia. thanks fida~ wah fida pon tgh training masak

  3. February 19, 2010 at 8:43 PM

    Eh ni dah ok..ok la tuh..heheh..

    selamat memasak edott…

  4. February 19, 2010 at 9:00 PM

    Bukan lah tengah training edot..dah lama dah training, dah khatam dah pn..hehe..(konon). stail aku masak campak2 jek.. tak ikut resipi. tu yg bila jumpa resipi mcm lagi sedap jek dr stail campak2 aku..hahaha…

  5. February 20, 2010 at 9:03 AM

    pergh, dah khatam tuuuu~ hebat la fida. masak pandai, programming pandai, mengaji Quran pandai, menulis novel pandai.. complete package dah tu! mesti ramai nk masok minang lah

  6. February 21, 2010 at 10:43 PM

    hahaha
    ramai la sangat:P

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: