Home > Whatever > [E] Ape ape aje

[E] Ape ape aje

one
“Dah ada isi ke?” soal makcik Win di kampung masa kami singgah ke rumahnya.
“Belum.” jawabku pendek.
“Eh, anak makcik kahwin lagi lambat dari kamu pun dah ada isi!” katanya sambil menampar manja punggungku.

Lorh, macam berlumba kok?

Malas sebenarnya nak explain yang ini dinamakan planning. Family planning. Buat masa ni baik jawab, belum.

Ya iya lah. Kena ada rancangan kok. Bukan boleh main terjah je beranak pastu komplen masalah itu-lah masalah ini-lah. Yang keluar nanti anak manusia tahu? Bukan anak kucing.

Tengok dari segi kewangan, cukup tak nak bela budak?
Tanya diri sendiri, cukup sabar tak nak bela budak?

Semua orang nak jadi mak/bapak yang baik. Dapat sediakan seboleh-bolehnya semua keperluan anak. Samalah dengan kami. Sekarang ni tengah tunggu masa untuk financially stabil dan aku perlu mencari sabar yang hilang.

Kalau kucing kat rumah aku senang je, dia tak suka dengan anak yang itu sebab kaler dia lain, dia makan anak kucing tu. Tinggal kepala je,  mungkin sebab tengkorak anak dia keras. Tapi cerita ni tak masuk suratkhabar-lah sebab ini normal.

Baik, berbalik kepada tajuk perbahasan, aku cukup setuju dengan blog idontdrinkmilk yang cakap isu parenting & financial ni patut ada dalam kursus kawen. Ini tidak, kursus kawen asyik-asyik tekankan subjek malam pertama & macamana isteri patut berpakaian untuk menggoda suami. Yang tu tak payah suruh pun memang orang suka nak buat.

“Suami lepas kahwin nanti senanglah nak berhenti hisap rokok. Sebab nanti lepas kahwin boleh hisap benda lain.” Lawak kotor kat kursus kawen yang aku pergi dulu.

Balik dari kursus kawen tu aku sakit kepala sebab ketawa banyak sangat dengan lawak-lawak kotor macam tu. Masa tu aku tak matang lagi kut. Sekarang baru tahu ada banyak lagi benda kena tahu sebelum kawen selain pasal malam pertama.

Aku ulang.

Financial planning.
Parenting skill.

Orang mungkin kata, alah financial tu tak payah fikir. Adalah tu nanti rezeki anak. Fine. Kau gaji besar bolehlah cakap macam tu.

Parenting skill tu nanti datang sendiri lah bila ada anak sendiri. Yelah tu. Nanti anak kau menangis tak henti-henti, kau tak cukup sabar pastu pukul anak sampai mati. Atau paling dahsyat, kau ikut je cakap anak kau dari kecik sebab tanak dia nangis bila dah besar dia buat kau macam hamba dia, turut je cakap dia.

Aku tak semestinya betul tapi betul tak apa aku kata ni?

Categories: Whatever
  1. putrixue
    March 18, 2010 at 5:44 PM

    saya setuju dengan kamu…ini merupakan perkara yang kita terlepas pandang…

    eh, mau tanya kamu..kalau saya mau kahwin, kalau tak pegi kursus kahwin boleh tak? dah macam-macam complaint dengar pasal kursus kahwin ni..sepertinya sebahagian dari isinya tidak membantu langsung..

    lagi satu, mungkin kita perlukan college fund untuk anak(-anak)..ye lah, agar tidak lah dia berhutang kan…
    cuba try baca link ini -> http://suicidepark.blogspot.com/2010/03/college-fund.html

    sekian, terima kasih.

    • March 18, 2010 at 6:03 PM

      fes of ol, kursus kawen kat mesia ni wajib antara syarat nk isi borang nikah. jadi apa yg ko bleh buat ialah survey for kursus yang content dia OK. but i can say, kebanyakannya mmg subjek malam pertama sebab kursus kawen sangatlah boring kalo takde lawak-lawak nk gelak, konfem orang tdo.

      aku dah baca post tu dan setuju jugak. itu tanggungjawab parents yg mampu nk buat dana kolej anak. tp aku lebih suka kalau anak tu buat loan sendiri supaya lebih bertanggungjawab bila belanja duit tu sebab nanti diorg kena bayar balik. kalau duit tu diorang dapat senang-senang dari mak bapak, nanti takut jadi si tanggang.

      • putrixue
        March 19, 2010 at 7:54 AM

        betul tu..bila kita sendiri yang berhutang, rasa lagi bertanggungjawab untuk bayar balik (tapi ada je yang tak bayar kan, haha)..itu lah yang jadi semangat untuk belajar bersungguh-sungguh..

        tapi mungkin aku akan cuba sediakan sedikit dana pelajaran untuk bakal anak(-anak)..orang kata, untuk masa kecemasan…ada sikit pun jadi lah kan🙂

  2. zulia
    March 19, 2010 at 12:23 AM

    totally agree with u.
    pasal tu la saya mase mula kawin mmg plan….
    biarla org nk cakap apa, but for me, klo kita tak ready, wat will happen next? it’s a lifetime commitment…

    • March 22, 2010 at 1:44 AM

      oh no wonder u r still ‘single’ zulia, blom multiply lagi. hohoho

      haha kat sini ramai org kata macam2 ni.😛

      • zulia
        March 24, 2010 at 8:23 PM

        pedulikla edot apa orang nak cakap..
        they are not in ur shoes.
        sume org pon bole cakap apa yang diorang rasa betol.

        just live ur life..

  3. March 19, 2010 at 6:32 AM

    Siap tepuk punggung tu…nak jampi ke apa? hehehe… edot, aku setuju!! apa2 yang kita nk buat kene ada perancangan!

    • March 22, 2010 at 1:46 AM

      tepuk punggung manja2 gitu.. haha.

      bende ni kene diskas 2 pihak. kalo win kate blom redi, xkan aku nk pakse? kang gadoh kang plak, aku jugak berdosa.

      i folo je~😛

      lagipun aku kene jadi lebih rajin dan penyabar dari sekarang. hohoho

  4. March 19, 2010 at 9:41 AM

    aku faham perasaan ko edot.. hehe.. org dok pressure2 tanye.. sbb bukan sume org critical thinking mcm ko..

    tp bg aku la.. bg aku la kan..

    jangan la strict sangat dgn planning ni.. sbb yg kite plan tu pun tak semestinya yg tbaik utk kite..even esok pun kite takleh gerenti kite bleh bangun lagi ke tak, kan? so planning tu kena ada, tp lenient la sikit.. hehe.. jangan la sampai miss pulak ape yg kite sepatutnye enjoy harini.. yesterday was history.. tomorrow is a mystery.. today is a gift, that’s why its called present!!

    sebagai financial consultant ko, aku rasa kalau nk tunggu sume stabil btl2, sampai bila2 pun aku rasa takleh.. mcm kawen gak la.. org dok cakap nk tunggu stable, ade kete, ade rumah, cukup duit berpuluh ribu sume baru nk kawen – perfect.. tapi brape org je yg btl2 mcmtu? Aku pun sbenarnye tawakal je masa nk kawen dulu.. On paper mmg mcm takut tak lepas, tapi alhamdulillah.. dah selamat dah semua.. buat la calculation sikit, then kalau agak2 lepas tu, jalan je.. jangan had kan kite punye pandangan.. rezeki ni kadang2 datang dr tempat tak disangka2.. kite ni kan jahil.. =)

    so bg aku.. bg aku la.. maybe ko takut nk “gamble”.. tapi tak salah kalau ambil “calculated risk”.. sbb return nye pun besar jugak, kan? nnt masa kite plan betul2 nak, Allah tak approve camane? Tak dapat jugak kan? sbb sbenarnye bukan kite yg tentukan, btl tak?

    Lagipun since ko cakap pasal financial ni,cube bayangkan kalau kite da pencen, anak2 tak abis skolah lagi.. camane? punn masalah kewangan jugak.. mane nk cekau? gaji bulan2 dah takde.. anak nk masuk uni pakai duit banyak.. jangan kate nk sapot kite, survive diri sendiri pun kelam kabut (mcm kite sekarang!)..

    Aku pun x sure whether kami ni dah ready nk jadi parent yg baik.. tapi aku pikir mcmni – Allah takkan uji kalau kite tak mampu.. Dia bg tu sbb dia tau kite bleh handle.. kadang2 kite je yg rase tak mampu, tapi sbenarnye boleh je.. so, kami akan cuba la bg yg terbaik..

    Anyway, aku doa yg terbaik untuk kite sume.. =)

    ~aku pun tak semestinya betul..

    • March 22, 2010 at 1:54 AM

      weh gile panjang komen haha. aku tau ko ckp camni sebab ko tgh tunggu baby keluar kannnn~ kalo korang pon plan, mesti ko sokong aku kot😛 aku paham, korang eksaited pasal akan ada baby~ hohoho. aku pun eksaited gak nak baby tapi kalo bertepok sebelah tangan, xkan berbunyik.

      psl financial masa tua tu betol. sume org dpt anak masa muda akan cakap macam tu. tu pun buat aku pikir banyak kali.

      korang mesti bole jadi parents yg baik, jgn riso lah. ko gaji besar, yani seorang yg lemah lembut dah penyabar. mesti anak korang nanti sayang kat korang.

      aminnnn semoga doa kite termakbul.
      nanti kalau kami pon expecting baby, sure eksaited. sure aku tulis kat blog. tapi bukan blog sini. aku nk tulis kat blog KEIBUAN aku kelak. hikhikhik

  5. March 19, 2010 at 12:04 PM

    kak sue setuju dengan faiz ni edot, kadang2 ada benda tak dijangka berlaku….mcm kak sue baru2 ni, tetiba abg keril kena berenti kerja, company dia istihar bankrup, berbulan2 jugak tak de keje, hanya berharap pada gaji kak sue sorang je, edot pun tau la kan, gaji kak sue berapa, nak byr bil itu, bil ini, duit mengasuh anak lagi…..hutang tu, hutang ni, mkn lagi…..edot pun phm la kan…tp alhamdulillah……. ada je jln keluar Allah tunjukkan, berani untuk gamble skit… ini pandangan kak sue laaaa….msa mula2 kak sue nak dpt anak pun dlu, mcm tak sedia je….tp bila anak dah depan mata, semua pun berubah…yg tak tau buat apa2 otomatik jadi tahu buat dengan sendirinya…. naluri seorg ibu org kata….alhamdulillah…..ini pun pandangan kak sue jugak….. hanya ceritakan pengalaman sendiri untuk berkongsi…….

    lain org lain pandangan nya pulak……. tepuk dada tanya hati….. hehehehe

    • March 22, 2010 at 1:57 AM

      oh yeke kaksu abg keril kene camtu? alhamdulillah skrg dh ok kak sue and family.

      ishhh kak sue ni komen macam lah edot ni tanak anak hikhik. cume kene tunggu. sebab win soh tunggu.

  6. March 19, 2010 at 2:24 PM

    edot* aku no comment, sebab aku tak kawen lagi. hihi. tapi aku setuju yg pasal kursus kawen tu. patutnya kena ajar financial planning and parenting skill. tapi aku rasa pejabat agama tak leh nak cover topic tu mungkin time constraint or money constraint. tu atas inisiatif bakal pengantin. sebab ada sesetengah badan mcm IKIM dia ada buat seminar tentang financial planning utk bakal pengantin. so kita yang nak kawen ni le sebenarnya ada kesedaran mcm tu. bukan harap orang nak suap je. toi dak. kita sendiri sebenonya dari awal kena aim, misalnya belanja anak kat U nanti kita yang bayar, bukan takat harapkan kerajaan je. huhu.
    apa pong all the best utk ko. aku pun penah kena seliang dgn family aku bila diorang tanya “kenapa tak kawen lagi?” aku balas ” koje banyak. nanti le dulu.”

    • March 22, 2010 at 2:01 AM

      betol tu ruby, mmg tak dinafikan yg diorang tak cukup masa. tapi kalau selit dalam beberapa minit kesedaran financial & parenting skill jadilah. jgnlah tak ada langsung. kan kan kan?

      huh, sebut pasal children fund pon aku dh serabut. haha. takut weh. ada anak tanggungjawab besar. aku ni kena ubah banyak benda dulu. kene rajin. kene sabar. kene cepat mengalah. sekarang ni sume sifat tu kurenggg… haha

  7. March 19, 2010 at 5:47 PM

    menarik topik ni…kerisauan edot ada asasnya dan pandangan Faiz juga menarik kalo dapat dihuraikan dgn lebey dalam…

    yang penting suami isteri kena muafakat pasal hal ni kan?

    • March 22, 2010 at 2:06 AM

      hoho, sekadar meluahkan rasa yg terbuku dihati. risau sume ada.

      ni sume kene diskas dgn pasangan, kalo win kate tunggu aku folo jelah tunggu.

  8. iladalila
    March 23, 2010 at 11:21 AM

    aku setuju ngan ko edotz.Macam aku 1st time jadi ibu byk tul kena belajar.Kesabaran tu amat penting sekali…pasal kewangan pun penting…No wonder dulu aku pernah misscarry sbb terlalu tension bila kewangan family tak mencukupi. ..Tapi selepas kelahiran Alisha rezeki tu mencurah2. Alhamdulillah…Sebelum tu suami aku terpaksa berhenti kerja kat kl sbb keadaan aku selalu sakit.3 bulan menganggur..rupanya Allah uji sbb aku terpaksa dibedah n perlukan perhatian sepenuhnya dari suami.Lepas abis pantang Alhamdulillah suami pun dpt kerja dan kami dah tak duduk berjauhan lagi…Memanglah kelahiran anak ni betul2 bawa rezeki dan merapatkan lagi hubungan kekeluargaan kami.Apapun aku doakan yang terbaik tuk ko edotz….

    • March 23, 2010 at 11:27 AM

      alhamdulillah sumenye dah ok buat ko dan keluarga. aku pun doakan kalau ada anak nanti aku jadi penyabar, cepat mengalah dan boleh jaga budak.

      aku baru main game Fishville kat fesbuk pon aku dah mengalah sebab tak larat nk bagi makan kat ikan. inikan pulak nk jaga budak kecik yg tuntut segala kesabaran. huhu.. kene belajar bersabar lagi ni.

  9. Evil Sistah
    March 23, 2010 at 2:53 PM

    Spank balik la punggung makcik tuh… Kepoh ah dia tuh!

    • March 23, 2010 at 3:14 PM

      kahkahkah. maleh la. tiap kali aku pi sana pon tanya.

  10. March 25, 2010 at 9:51 AM

    zulia :

    pedulikla edot apa orang nak cakap..
    they are not in ur shoes.
    sume org pon bole cakap apa yang diorang rasa betol.

    just live ur life..

    um, aku tahu aku dan win belom redi. kami tahu kedudukan kami. so tak apalah, tunggguuuu~

  11. March 28, 2010 at 10:34 PM

    Assalamu’alaikum,

    Merancang keluarga…

    Dalam kehidupan ini kita sememangnya perlu merancang. Namun, jika kita kembali kepada asas kehidupan, “kita hanya mampu merancang, Tuhan yang menentukan”.

    Dalam hal merancang keluarga, tidak ada salahnya selagi kita memelihara batas-batasnya.

    Namun ada beberapa perkara yang harus diambil perhatian.

    1) dalam merancang kehamilan, jangan ada rasa “aku tak mahu lagi”. Ini kerana setiap perkataan (juga apa yang terlintas di hati) adalah doa. Katakanlah, “jika telah bersedia nanti insyaAllah, akan ada rezeki”.

    2) jika merasakan diri belum bersedia, banyakkan berdoa kepada-Nya agar dapat bersedia (dari segala segi, ekonomi mahupun emosi, juga kesihtan).

    3) membesarkan anak memerlukan masa yang panjang, bukan lahir-lahir terus nak masuk U. Masih ada masa selama 17 tahun selepas kelahiran anak. merancang sambil melaksanakan perancangan mungkin lebih baik. Merancang tanpa peluang melaksanakan adalah perancangan yang sia-sia.

    4) anak adalah rezeki. Kita merancang, Tuhan tentukan. Kita telah stabil, tetapi belum ada rezeki. Masa itu baru berusaha bersungguh-sungguh kerana masa hampir tamat. Kerja terlalu kuat, maka penat. Badan penat, fikiran akan berselirat, jiwa tak tenang, Syaitan hendak perdayakan kita pun akan senang. Semoga kita dijauhkan dari termakan pujuk rayu syaitan…

    Namun, kita hanya mampu merancang, berusaha, dan berdoa. Selebihnya kita terpaksa serahkan kepada Allah. Tawakal.

    Kawan dan saudara pula, tidak perlu memberi tekanan. Apa yang perlu adalah sokongan dan doa agar cepat-cepat dikurniakan kesediaan. InsyaAllah, doa dari rakan yang ikhlas (tanpa perlu diceritakan) akan menjadi doa yang termakbul.

    Semoga kesemua kita diberikan kemudahan untuk menjadi seorang yang sentiasa bersedia menghadapi kehidupan seharian.

    • March 28, 2010 at 11:58 PM

      betul tu. kita hanya merancang, namun Allah yang menentukan. insyaAllah kalau niat baik, Allah permudahkan urusan.. aminn.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: