Home > Whatever > [E] Sikit je lagi

[E] Sikit je lagi

(Ok, lagi cerita pasal kereta. kalau tak mahu baca bole berhenti sekarang)

Sikit je lagi nak ter-beli eh ter-booking F masa g beli barang dapor kat alamanda sabtu lepas. Bukan sebab brader salesman tu pandai mengayat, tapi sebab aku dah banyak kali jumpa F.. bila dok pegang sana sini mestilah aku jatuh cinta. Agaknya terus angau kalau pergi test drive F kut.

Cuma dengan RM100 dah boleh booking F, hati aku mula goyah. Salesman tu kata dalam 2 minggu boleh dapat F after booking dan loan bank approved. Peh. Tangan aku dah hampir-hampir nak seluk beg cari RM100 nak bayar booking tapi ehhh kejap, bukan semudah itu. Sekarang masih ada hutang Comot dgn bank, lagi setahun nak setel. Kalau loan tak approved sebab bank tengok “Eh budak ni gaji tak banyak mana tapi nak pakai sampai dua kereta ah tak payah bagi lah”, maka RM100 booking tadi kira burn. Brader tu kata, sure bole approve punya kalau tak macam mana orang lain boleh ada 2-3 bijik kereta? Erk, gaji orang tu jauh lebih banyak dari gaji aku kut?

Comot sekarang dah sakit-sakit. Bila start ada bunyi meletop kat ekzos. Radio dah totally kaputt. Hari ni, brek pulak sangkut.. rasa macam bawa kereta sambil tekan brek.

Tak ke semua ni buat aku fikir nak beli F?

Categories: Whatever
  1. momo zaini
    May 17, 2010 at 2:25 PM

    boleh. tolak comot tu. paling kurang dapat 6-7k. cukup nak setel loan comot?

    kalau ada lebih, terus guna balance tu g book F.

    2 minggu dapat F?

    penipo la tu.

    • May 17, 2010 at 2:29 PM

      haha, kesian kat comot. kalau pun comot punye harge leh cecah 6-7k, belen tu bagi kat makayah aku jelah sebab dulu sblm aku amik comot, diorg yg byr comot bulan-bulan.

      2minggu dapat tu possible tuk 1.6sx. 2.0 yg kene tunggu 2bln katanya. tipu ke? huhu entahlah. nk pancing kami pun agak-agaklah no? sebab setiap hari Win dok baca forum org yg dh beli F.

  2. May 17, 2010 at 3:02 PM

    sanggup korbankan kitchen cabinet tu.. ekeke..

    • May 17, 2010 at 4:27 PM

      eee.. saya nak jugak kitchen cabinet + hood + hob + built-in-oven yang bole masak pizza tu!!!

  3. imran
    May 17, 2010 at 5:51 PM

    rm 100 tu baru deposit, downpayment mcm mana?

    • May 17, 2010 at 5:54 PM

      downpemen biasalah 10%. itu kene redi bila loan approved.

  4. May 17, 2010 at 10:03 PM

    Edot, orang kata beli kereta ni rugi… sbb by time passing by, harga dia jatuh..tapi beli rumah, beli tanah, beli emas, as time passing by, harga dia melonjak2 tinggi… fikir2kan..

    Edot: eh fida ni, aritu beria suh aku beli F..hari ni macam tak kasi beli pulak..jeles la tuh..

    hehe

    • May 18, 2010 at 10:09 AM

      huhu, btul apa ko kata tu fida. beli kereta, harge makin turun. tapi kalo beli rumah, harga rumah tu makin naik.

      dan sebab fikir nk isi rumahlah, kene hold beli F. takpe kot, F boleh tunggu kot.

  5. ruby
    May 18, 2010 at 7:52 AM

    aku doakan semoga ko berjaya beli F..tak pe dot, nnt mudah nak balik kg..mudah nak bawa mak ayah g jalan2. insya Allah niat murni mu tercapai..dapur kabinet tu..tggu rumah sendiri pong xpe kot.

    • May 18, 2010 at 10:12 AM

      hohoho, ni ada penyokong soh beli F!

      hum tula ruby, ni tgh tunggu dapat kunci rumah sendiri la ni, yg maybe dpt bulan 7 kot. once dh dpt kunci, kene isi rumah tu dgn lampu, kipas dan grill. kitchen cabinet pun. sebab tu kene tahan diri dari beli F buat masa skrg. T_T

  6. deela
    May 18, 2010 at 9:10 AM

    comelnye kete nama comot…thehehe

    • May 18, 2010 at 10:19 AM

      huhu, Comot tu kete kancil kak edot. kaler die asal merah tapi sebab dah berpanas terik, maka dah jadi seasoned. nmpk comot.

  7. Hariz~
    May 29, 2010 at 9:31 AM

    Cian comot.. bwk ar gi klinik…. repair pe yg patut~ sbelom bli kete, bli la brg² tok umah bru dluw(kalo da ciap arr)

    • May 29, 2010 at 7:45 PM

      dah repair comot tapi kadang2 still sakit2 juga.

      mmg tgh save duit nk beli barang rumah baru pun. rumah dah siap tapi tengah tunggu kunci rumah tatau bile nak dapat

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: