Home > Shoutout > [E] Faham tak bila korang bace ni

[E] Faham tak bila korang bace ni

k,anyway ak nk mulekn ngn citew aku.kisah ni berlaku xsilp ak dh 2thun berlalu,so mknenye kes ni trjdi time ak skola ag lerw,form 4 thun 2007.time ni  ak sendiri pn xtau lerw pew mimpi ak smpaikn snggup g sg congkak nek bas.ak gngn membe ak,ibal nmenye.so apew lg hari prtme nk menjejakkn kaki kew sg congkak ney,mcm2 la ak prepare ngn membe aku,maknn la,tikar,n mcm2 lg lah yg perlu.Dari umah nek bas SJ n den dh smpai kt msjid tepi highway mnghla kew kjg tu,ak n membe ak tuka bas lak,nek bas rapid kl g pangsun.so duduk nye duduk dlm bas tu xsmpai 20 minit dlm bas,dh smpai kt destinsi tmpt yg dituju.ak n membe aku ape ag ngn perasaan teruje bercmpur perasaan thp jakon gile,mklumla first time g tnpe mak bpak ikot an?

Inilah cara penulisan karangan budak zaman sekarang ni. Dahlah penuh shortform, nak tulis cerita ngeri pun dah jadi tak ngeri bila orang baca. Otak jadi ketat nak proses cerita dia. Tak, bukan sebab kita ni dah tua tapi sebab penulisan budak zaman sekarang ni yang tah ape-ape.

  • ak – ni nak eja aku kot? ada juga yang eja aq. nak letak ‘u’ kat hujung perkataan ni pun malas padahal kat perkataan ‘ke’ boleh pula tambah ‘w’ kat hujung jadi kew??
  • citew – perkataan penuh ‘cerita’ tapi orang dah pendekkan mase menulis jadi, ‘cite’. Tapi bila tambah ‘w’ kat hujung perkataan ni, nak sebut macam mana eh? Nak muncungkan gigi bawah ke depan ke atau gigi atas muncung ke depan? Ke cuma perlu muncungkan bibir ke depan?
  • ag lerw – ini sekali pandang macam bahasa alien tapi tengok pada penggunaan perkataan dalam ayat, macam nak sebut ‘lagi le’. Shortform untuk lagi biasanya orang tulis ‘lg’ bukan ‘ag’. Perkataan ‘lagi’ malas nak eja tapi perkataan ‘le’ rajin pula pergi tambah ‘rw’ jadi ‘lerw’. iskiskisk.

Cuba korang baca karangan budak ni. Lepas tu bagitau aku berapa saat korang guna untuk baca perenggan tu satu je. Aku baca satu karangan cerita hantu dia rasa sengal pulak saraf otak ni. Aku nak rehat. Bai.

ps: Dik, kamu buat penulisan dalam PMR @ SPM nanti jangan tulis macam ni lah. Buat pemeriksa marah rasa nak tarik rambut sendiri je. Akak ni bukanlah cantik sangat bahasa pun tapi sekurang-kurangnya akak tak tulis blog cerca merba akak ni macam kamu tulis karangan kamu.

Categories: Shoutout
  1. hanisakura
    June 17, 2010 at 9:07 AM

    ahaha.. first aku bace org yg suke letak ‘w’ kat blakang ‘le’ ngan ‘ke’ aku rase ganjil giler. camner diorg ni bace. rupenyer benda tu style je. die stil bace cam kite bace ‘ler’ ‘ker’ gak.

    • June 17, 2010 at 10:40 AM

      hish, aku getik benor bacenye kalo ade ‘w’ kat belakang tu. hahaha. pastu tulis byk sgt short-form buat aku rase ‘menugey’ <– tanye mak ko ape tu menugey hahaha

  2. andy
    June 17, 2010 at 11:20 AM

    sangat annoying kalo baca ayat mcm tu..
    sangat setuju dgn komen pasal shortform tu.. word dah pendek dipendekkan lagi.. tapi ada word ntah nape ada huruf tambahan.. so nak kata diorg malas takleh, nak kata rajen pun susah.. sengal kot baru sesuai..

    kalo budak² kat rumah bagi sms camtu adi abaikan jek..

    • June 17, 2010 at 11:24 AM

      haha, mula2 kak ida penin bace blog ariz😛 skali bukak forum budak2 tulis mcm tu satu karangan mak aih penin nak paham.

      adik kak ida pun tulis SMS camtu, eee.. getik beno aku

  3. hanisakura
    June 17, 2010 at 4:12 PM

    hehe.. btul2 biler bace byk2 rase pening. apekah?

  4. June 17, 2010 at 4:19 PM

    haaa kan? penin kan. dia tulis tapi tak cuba baca sekali lagi kut?

  5. deela
    June 17, 2010 at 5:43 PM

    baru baca 2 line terus takde feel nak bace..haha..budak2 sekarang..emmm

    • June 18, 2010 at 10:25 AM

      haha, tula. tp sebab nk marah punya pasal kak edot sanggup g baca semua karangan dia.

      ps: eh pengantin, dah balik hanimun ke? thee hee hee

  6. cikana
    June 18, 2010 at 6:45 PM

    ida..yg peliknya, cik leh faham lak nak baca karangan tu..sbb ada 2 anak remaja kot..tapi yg cik ketawa sampai tersedak-sedak dan terbatuk-batuk bila baca ida tulis cara baca ‘citew’..lawak abis! kelakar giler la ida ni..tahun depan masuk raja lawak le!

    • June 18, 2010 at 8:37 PM

      wah cik boleh paham gile hebat!! agaknye cik salu berlatih membaca camtu kot. ida bole paham karangan tu cuma sakit mata & sakit hati & sakit otak sikitlah nak faham the whole karangan. huhu.

      lawak ke cik? mane bole masok raja lawak iskiskisk nanti mak marah hahaha.

  7. [palie]
    June 22, 2010 at 3:01 PM

    haah edot.. aku setuju sgt ngn ko.. pelik gile penulisan diorg nie.. rasa annoyed pun ade.. lagi satu, bkn remaja je.. ni geng2 sebaya ngn kite pun ramai tulis camni.. huhuh..

    • June 22, 2010 at 3:49 PM

      oh yeke ade? selalu aku jumpe kat blog remaja @ forum yg bdk remaja tulis je.

      adik aku SMS gaye camtu.. ee geli beno aku bacenye.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: