Home > Whatever > [E] Jawab salah tak jawab pun salah

[E] Jawab salah tak jawab pun salah

kawenPagi tadi aku tengok “Everybody Loves Raymond 1”. Tiap-tiap pagi pukul 8.30 mesti tonton punya. Taklah, aku tak love Raymond tapi aku suka jalan cerita dan moral of the story setiap episod diaorang.

Cerita pagi tadi pasal pelayan Restoran Nemo yang cantik telah menelefon rumah Raymond selepas menjumpai dompet Raymond kat meja makan. Panggilan telefon tu, isteri Raymond yang jawab, nama dia Debra.

“Is the new waitress pretty?” tanya Debra.

Raymond macam berat nak kata pelayan tu lawa. Kalau jawab lawa kang, takut Debra marah pulak. Nak kata tak lawa, tapi memang super hot pun.

“I am okay if you said the girl is pretty. If you are not married, will you sleep with her?” tanya Debra.

Raymond lagilah berat nak jawab soalan ni. Macam nak jawab “Yes” tapi takut bini marah tapi risau pulak kalau jawab “No” hilang ke-macho-an.

“Let’s say, you are a sailor.. alone.. and then your ship stops at the Queens Harbour.. then you go to the Nemo’s Restaurant. Will you sleep with her?” tanya Debra lagi buat kali kedua beserta dengan andaian.

“Erm, how long have I been alone then?”

“.. Seven. Seven months.”

“Ok. Then… YES.

TETTTTTTT!!! Wrong answer.

Daripada niat asal Debra nak masakkan sos lasagna terus tak jadi masak. Debra bagi sos BBQ je kat Raymond.

idawinMoral of the story, pompuan memang suka tanya soalan macam tu.

Aku paling suka tanya soalan jenis tu. Upah aku buat soalan untuk SPM mesti ramai yang tak boleh jawab.

Dan of koslah Win yang selalu menjadi mangsa soalan aku jenis tu. Win kata, kalau jawab salah, tak jawab pun salah maka dia lebih suka diam.

Sebab tu aku boleh kahwin dengan Win.

Sebab diam, adalah jawapan yang buat aku juga jadi diam. Walaupun sebelum aku betul-betul diam, adalah 20-30 minit soalan keluar dari mulut aku bertubi-tubi. Tapi takpe, Win boleh tahan. Kan? Kan Win kan?

Categories: Whatever
  1. momo zaini
    June 30, 2010 at 5:34 PM

    tapi betul. kitorang, yg sensible (yang mengetahui bahawa, in the heat of the event – time pompuan marah – nothing yg kita cakap, akan diterima walaupun betul) , akan shut up je.

    takpun tukar tajuk. which not really do the job.

    aku tak kawin lagi, tapi aku pasti, bukan hanya Win je yg macam tu – diam je + jawab salah tak jawab salah – ramai lagi yang akan buat macam tu. or macam tu.

    nak idup sama2 50 taun beb.

    takat nak kena buat itu ini sikit2, takdek hal lah. ;p

    • July 1, 2010 at 7:50 AM

      sebagai slh sorg yg selalu tanya soklan tu, frankly kata kalau diam lagilah rasa nak tanya. tanya lagi dan lagi. kalo aku smp mulut penat haha.

      but in the end, diam tu lebih baik.

      good job Momo.😛

  2. ruby
    June 30, 2010 at 6:09 PM

    pompuan mmg suka tanya soalan2 provokasi sebab kita selalu inginkan kepastian..betul tak dot? ngeh ngeh ngeh

    • July 1, 2010 at 7:52 AM

      ya~ ya!! betul tu. nak tau if this happen, will they do this or that?

      mcm aku salu tanya, “kalau awk tak jumpe saya.. awk akan kawen dengan orang lain tak?” kehkehkeh

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: