Home > Shoutout > [E] It was not that painful

[E] It was not that painful

smile
I went through the Pap-test this afternoon and yeah hey~ it wasn’t as painful as I imagined it would be!

Sorry, I think I’ve already given you readers bad impression about the test by my previous entry😛

Even though the images of any Pap-test you find in Google might look disturbingly painful, but the real thing isn’t really that painful. Painful is not the right word to describe the sensation I felt during the test, uncomfortable is more accurate to describe it.

I went to an ING panel clinic in Taipan as a walk-in patient to get the test for free as it is covered by the Employee Benefit. While waiting for the doctor’s assistant to prepare the tools for the test, the good looking Dr Roshan and I had a little conversation which the bill stated as ‘Consultation:  RM10’ .

After the usual chit-chat like, “Have you done the test before?”, “Married?” and “It’s hard to get young woman to take this Pap-test. Usually only after suruh suruh suruh baru nak datang buat test.” we started the real consultation.

“Doctor, will it be painful?” of course, that’s the first thing I wanna know.

“No. It won’t be painful. But you’ll feel a bit.. slightly uncomfortable.”

“Sure? How you know?” I was wondering how does he know how it felt during the test?

“Haha, I don’t know exactly how it feels but I have done the test on many patients before.”

“Owh~”

“Okay, this is what gonna happen. Imagine this is your cervix.” joining all his left hand fingers in the middle of the palm imitating a ‘closed flowers’.

“There will be a wooden spatula swabbing the outer tissue of the cervix.” swabbing the tip of the ‘closed flower’ with his right index finger.

“Next, a small brush will be used to get the inner tissue of the cervix.” inserting his right index finger into the ‘closed flower’ and rotate the right index finger 180 degree. At this exact moment, I gave him the what-the-hell-a-brush-in-my-cervix-?? look with my right eyebrow lifted a bit like Ziana Zain does when she’s singing.

“Okay, you may go in now. My assistant will perform the test on you.” referring to his Malay girl assistant.

I was so uncomfortable lying on the clinic bed while being watched by two strangers. One of them might be an intern. It was really really, really awkward.

To cut the long story short, the test ended in less than a minute without any painful sensation but of course, uncomfortable. I just kept staring at the ceiling and thinking of nice things… except the fact that there were two strangers doing ‘things’ – there.

But hey~ I have done the test! And if you’re a girl who is sexually active, you should have one too! Just remember to relax, take a deep breath and then imagine nice things. Or singing might be helpful🙂

Categories: Shoutout
  1. July 6, 2010 at 7:29 AM

    Uishhh beraninya ko edot….
    aku gerun sungguh bila membacanya..huhu…

    tapi bukan ke test ni tuk yang 40tahun ke atas je ke?konpius pulak aku..ke test apa eh yang tuk 40 tahun tu?

    • July 6, 2010 at 8:17 AM

      40 ke atas? tak silap aku by dat age, kene buat test mamogram, ultrasound + papsmear test ni semua sebab tu umor yg dah risiko tinggi tuk semua penyakit pompuan.

      yg aku bace laa.. screening (paptest) ni bole start buat as soon as dah kawen/starting to have sex.

      • July 6, 2010 at 9:53 PM

        Owhhh..

        ok, nnti sejurus kawin, aku pi buat test ni..insyaAllah..

      • July 6, 2010 at 9:57 PM

        huhu hebat fida. semoga kite bebas dari penyakit yg tak best tak best ni.. aminn

  2. hanisakura
    July 6, 2010 at 11:46 AM

    huhuuhhu.. tahniah la ek edot.

    • July 6, 2010 at 11:47 AM

      hahaha, tenkiu hani

  3. July 6, 2010 at 12:30 PM

    edot, aku bru tanya doc hr tuh pasal benda nie..coz sik baca je paper pasal benda tuh..doc said paling bagus buat seawal yang mungkin..org yg dah having sex kene lah buat..tp doc tuh kata malaysian punya mentality, bila dah beranak baru nak buat..patutnya lagi awal lagi bagus..aku lum berani lagi..doc ckp xsakit..siap cakap kalau saya xbgtau awak xkan rasa pun benda tuh..tp aku takut la..

    ps: xsilap aku, since ko dah buat thn nie, after this ko kene buat every years for 3thn berturut2..after that if xde pape ko leh jarak kan 2years macam tuh bru test lagi..itu yg doc bgtau aku ler

    • July 6, 2010 at 1:26 PM

      ohhh~ ya aku paham macam mane rase takut ko tu. aku pun takut tapi gagah jugak p klinik buat test tu. lagipun, semalam hari yang sesuai tuk buat pap-test, 10th day of the cycle.

      haah, bende ni buat annually. pasal jarak tu aku ada baca jugak, tapi bila doktor kata boleh test 2thn sekali lah.

      betul, kat forum tu ramai yg start buat test bila dah beranak tp ade gak xbuat2 sebab takut huhu.

      aku ni tgh boring2 takda apa, dah setahun kawen.. pi sajalah wat test hahaha.

  4. aito
    July 6, 2010 at 3:05 PM

    hoooyeahhhhh!~~~~…edot hebat..haha

    • July 6, 2010 at 3:07 PM

      haha, thanks to u for the support!! xoxo ^_^

  5. July 6, 2010 at 3:29 PM

    aku sedang mencari kekuatan itu juga..10th day of cycle eh yg paling baik? doakan aku dpt kekuatan itu yer..

    • July 6, 2010 at 3:31 PM

      insyaAllah, dpt la tu keyakinan. kekuatan tak perlu sangat😛

      laki ko pun kene bagi semangat jugak. ajak die teman ke kalo ko segan sgt😀

  6. July 6, 2010 at 3:33 PM

    edot,
    prob is, laki aku pun macam nak suh aku jgn wat dulu jek..tp aku nak wat..adoi..konpius

    • July 6, 2010 at 3:34 PM

      erk? Win pulak asik suruh aku g buat paptest tu semalam, jgn tangguh2. haha.

      huhu, kalo laki ko tak bagi lagi.. ikutjela ckp die. but at the same time, ko hint2 la sket pasal kepentingan buat test tu.

  7. July 6, 2010 at 3:38 PM

    hahaha..ok2..nti aku cuba hint2 dia..thanx edotz!

  8. nurul
    July 8, 2010 at 4:53 PM

    dottt ko dah buat pap smear..bagus bagus…waaa bagus nya ko.slightly uncomfortable? yup…correct word to describe it..tp bg aku ade lar rasa sakit sikit bila dia pusing skru untuk besarkan mulut burung n masa dia korek guna berus tu..walaupun aku dah beranak tp bg aku sangat tak syiok buat paps tu..kena kangkang dekat orang tak di kenali.huhuhuhu

    • July 8, 2010 at 5:00 PM

      haah, baru je buat atas dasar kesedaran kesihatan cewah tak tahannn.

      doktot tu yg kata slightly uncomfortable tapi rasa juga ade mulut burung besi dok dlm tu pastu kene rodok dengan lidi & berus haha.

      aku cuba rilex dan buat bodoh je. padahal awal2 tu segan gile nak kene kangkang depan akak tu tapi takkan nak kate, STOP!! saya takut. haha. macho kene control beb😛

      aku nak galakkan girls out there buat test ni, so tak nak takut2kan dorg.

  9. nurul
    July 8, 2010 at 5:42 PM

    ohhhh burung ko burung besi eh…aku kena burung plastik,lagi tak selesa.edges burung plastik kasar gaknya tu yg aku rasa sngt tak syiok.wakaka..bagus dot..ko sungguh berani.yup,sbnrnya bagus buat paps ni,cuba kena ade kekuatan untuk kangkang…hehehe.:)

    • July 8, 2010 at 7:01 PM

      hik hik, aku rasa betul la burung besi lagi ok kot sebab tepi die tak kasar. tapi sejukkk.. brrrrrr~ ape kate lain kali ko request tuk gune burung besi pula? patut die ade 2-2 jenis kan.

      yup, kene ade kerelaan untuk kangkang. pastu kehebatan buat bodo😛

  10. nurul
    July 8, 2010 at 5:42 PM

    eh typo error..cuba–> cuma

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: