Home > Tips > [E] Tanyalah Ustaz

[E] Tanyalah Ustaz

tanyalah ustat

Puasa first day haritu pagi-pagi bukak TV ada rancangan Tanyalah Ustaz @ TV9 Di Hatiku wah nama panjang sekali tu aku bagi. Tajuk dia Bulan Ibadah. Cun-cun time aku bukak tu ada satu soalan Ustaz tu baca dari email lebih kurang beginilah bunyinya..

Ustaz, saya dan suami baru mendirikan rumah tangga sebulan yang lalu. Bagaimanakah caranya untuk kami mengelakkan diri daripada godaan agar tidak membatalkan puasa?

Aku tergelak jugak dengar soalan ni. Itupun mau tanya ka..?

Aku tulis jawapan Ustaz (lebih kurang beginilah bunyinya) tu dalam point:

  • JANGAN CARI MASALAH – sebab hukumnya haram .
  • Kalau ‘terbuat’ jugak kena kaffarah (Kaffarah hanya dikenakan kepada lelaki sahaja).
  • Membebaskan hamba. Zaman sekarang mana ada hamba dah kan? So macam mana? Maka hendaklah,
  • Puasa selama 60 hari berturut-turut. Dah kena puasa bulan Ramadhan, ganti lagi 2 bulan. Kalau dalam 60 hari tu termiss jugak, kene ulang lagi! Kalau dah cuba berpuasa 60 hari beturut-turut tapi tak mampu, hendaklah
  • Memberi 60 orang miskin makan setiap seorang satu cupak makan asasi. Kat Malaysia ni makanan asasi adalah nasi.

Demikianlah jawapan Ustaz.

Kalau tanye akulah kann, aku rase macam nilah:

  • Agak-agak tak boleh nak tahan kan, yang pompuan dok rumah pakai baju yang tutup aurat and then pakai tudung litup. Keluar dari shower jangan berkemban takut kena terkam so pakai baju siap-siap dalam bilik air.
  • Jangan pakai minyak wangi. Semburlah Ridsect ke ape kan kat baju bagi suami tu takmau datang dekat.
  • Pastu terai pakai bedak sejuk kat muka sepanjang masa. Lagi tebal lagi bagus. Sebab Win selalu takut bila tengok aku pakai bedak sejuk, so apa kata korang cuba pulak?

Tontonlah rancangan Tanyalah Ustaz @ TV9 Di Hatiku sepanjang bulan Ramadhan ini untuk bersama-sama menambah ilmu kita. Tingkatkan prestasi, kurangkan kontroversi. Cau-cin-cauu~

Categories: Tips
  1. hanisakura
    August 13, 2010 at 12:01 PM

    erk.. lawak2. heheh tp ade benarnyer gak soklan die tuh.

    • August 13, 2010 at 1:27 PM

      lawak kan soklan tu. xyah tanya pon takpa, pandai-pandai sendirilah macam mana nak elak. macam tahan diri dari makan minum je pun.. lauk depan mata tak jamah.

      • hanisakura
        August 13, 2010 at 3:27 PM

        mgkin die tkt x mamapu tahan “lapar n dahaga” lagi satu tu kot. hahah

  2. ruru
    August 14, 2010 at 12:43 AM

    har har har. lawak2. aku da gelang guling2 dlm opis ni. mesti mamat kat tingkap sebelah aku ni heran apsal minah ni sengih sorg2. benda tu common sense kan. tp xpe la kita trima gak la kalu dia jahil ke baru nak belajo agama ke. nak buat camne kan. huhu.

    • August 14, 2010 at 9:55 AM

      haha tula aku gelak jugak dengar soklan tu. yalah, mungkin dia nak tanya ustat kot2 ada tips untuk menahan godaan kan.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: