Home > Info @ Article @ News > [E] Diorang kata sharing is caring

[E] Diorang kata sharing is caring

Saja nak share pasal insurans. Tak. Aku bukan jual insurans, okeh?

Camni cerita dia.

Sebelum usia kami cecah 27 tahun pada July yang lepas, kami beli pekej insurans: nyawa + kad medical + simpanan.

Baru tersedar yang insurans ni penting lepas Win kena operet apendiks haritu. Masa Win kena tu, nasib baik kami ada kad ING Employee Benefit yang kompeni aku bagi, kalo kami masok hospital memang akan ditanggung 100% kosnya. Kalo ade anak pon kad medical ni kaver jugak. Kos beranak je kad ni tak tanggung. (Tapi kompeni Win tanggung 80% kos beranak – cuma bayar sendiri lagi 20% ooo-yeah!)

Nanti bila dah tua bangka dan aku tak gheja lagi kat kompeni tu & tak ada kad ING Employee Benefit.. bila masok sepital sapa nak tolong bayaq? Macam haritu Win operet apendiks kena 6 ribu hengget, mane nak cekau duit banyak tu weh? (lainlah kalo ade saving)

So kami pun cari ejen insurans yang bersepah kat Internet tu ajak jumpa kata nak beli insurans. Soh dia explen semua yang kami nak tau dan kami pun setuju amik pekej yang kami rasa kami mampu bayar tiap bulan.

Maka secara rasminya kami dah buat komitmen baru, bayar insurans ni sampai umor kami 75 tahun – sempat ke tak entah hidup takat lama tu.

Kan aku dah kata pekej ni skali dengan simpanan kan? Masa umur 45, 50 @ 55 tahun kami akan dibenarkan untuk withdraw simpanan tu. hohoho. Panjang umor leh g buat haji kot duit simpanan tu. aminnn.

Insurans nyawa tu macam biaselah kalo mati nanti penama dapat duit. So kalo aku mati, Win dapat la duit insurans aku.. kot-kot nak kawen lain. hehe. Kecacatan keseluruhan akibat kemalangan pon dapat pampasan insurans gak.

Korang amacam.. dah ada insurans?

Categories: Info @ Article @ News
  1. zulia
    August 26, 2010 at 6:36 PM

    insurans mane tu edot? i’m looking for one too.. even company ade provide.

    • August 27, 2010 at 10:03 AM

      Prudential.

      oh company ko provide insurans, kene byr sebulan bape?

      • August 27, 2010 at 1:47 PM

        tak payah bayar, tu company la yg bayarkan.
        yg edot nye nih, insurance ape? tgh carik jugak ni.. nk amik extra

      • August 27, 2010 at 1:48 PM

        huhu, kan dah mention kat atas tu.
        Prudential.
        oh company byr – macam aku punya kad ING tu kot lah kan.
        kalo penin nak cari ejen aku bagi contact no ejen aku je. ajak je die jumpe kat mane2.

  2. August 27, 2010 at 8:11 AM

    bkn ke sukati nk kuar $ saving bile2..

    • August 27, 2010 at 10:04 AM

      eh manede, saving leh kuar bile umor 45, 50 @ 55. blk kang bace balik polisi cek balik

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: