Home > Shoutout > [E] Cerita rumahtangga

[E] Cerita rumahtangga

Cadang nak beli periuk nasi-lah sebab periuk nasi yang sekarang ni tak leh ‘Keep Warm’ lama, kalo lebih 2jam keep warm nasi jadi macam hangit kaler kuning pulak.

Mungkinkah sebab jenama beras yang jenis takleh keep warm lama?

Atau mungkin sebab cat kat bontot periuk tu dah tertanggal? Maknanya selama harini kami makan nasi + cat periuk-lah.

Alah, periuk tu pun dah lama beli masa aku bujang. Saiz pun tak besar mana, cuma 8 cups je.

Mungkin dah tiba masa tukar periuk nasi baru kehkehkeh.

Nak beli ni pastu tunjuk kat Win, “Perkenalkan, Periuk Nasi Raya saya!”
periuknasiini

Categories: Shoutout
  1. ruby
    September 2, 2010 at 7:52 PM

    mungkin rice cooker lama tu da xelok. better beli baru la dot. bahaya nanti chemical dr periuk tu kalu da turun.btw, mana bleh lawan main wii. haha. wii lagi la best :p

    • September 2, 2010 at 9:49 PM

      terima kasih kerana menyokong aku membeli periuk baru. 1 vote sudah dapat!

      hehe, wii tu kene psg kat tv. ko nye ipod tu portable gituu

  2. putrixue
    September 2, 2010 at 9:32 PM

    edot, i’ve experienced the same thing…
    my mum baru je beli rice cooker baru…pilih yang non-stick punya..
    orang yang jual tu ckp, kebanyakan periuk nasi cepat rosak sbb guna senduk nasi yang salah…
    begitu juga span yang salah masa basuh periuk nasi tu…

    lagi satu orang yang jual tu cakap, jgn basuh beras dlm periuk nasi tu…

    kesimpulan nya, beli lah periuk nasi yang baru…

    sekian, terima kasih.

    • September 2, 2010 at 9:51 PM

      wow, 2 vote sudah dapat! camni sure Win approve aku nak beli periuk nasi ni.

      oh, aku cedok nasi guna senduk yg dpt masa beli periuk nasi tu. xpnah gune senduk besi atau sewaktu dengannya.

      span tu, mebilah kalo aku nak cepat buang kerak tu aku tonyoh dgn scourer hakhakhak.

      mak ko beli non-stick pot punye rice cooker eh? baguslah, aku pun niat begituuuu

  3. unicorn
    September 3, 2010 at 5:55 AM

    beli periuk bese yg masak nasik atas dapur arang tu je..

    • September 3, 2010 at 10:09 AM

      alahai, yg jenis tu kene jaga tahap kebesaran api & kene tengok selalu. zaman skrg kan semua multitasking gitu. sementara masak nasi, masa tu lah tengok TV😛

  4. hanisakura
    September 3, 2010 at 9:41 AM

    umah aku gune tefal. best la.

    • September 3, 2010 at 10:09 AM

      tefal pun sama jugak non-stick pot. tp tefal bukan dalam budget range aku huhuhu

  5. Anis
    September 3, 2010 at 1:16 PM

    Agaknya.. periuk nasi ko tu jangkit penyakit kurap cam periuk nasi aku yang aku turunkan pada ko dulu tu kot…. hahahaha… (sebab pakai suis yang sama??)

    • September 3, 2010 at 1:19 PM

      kalo ye la kann, kurap tu dah sebeso ponggong periok dah ler. tula aku nak cari yang takkan kene kurap.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: