Home > Shoutout > [E] Kenapa

[E] Kenapa

“Kalau agama Islam tu agama yang betul, kenapa Tuhan orang Islam tak jadikan semua orang dalam dunia ni lahir dalam agama Islam?”

Tanya kawan aku yang berketurunan Thai masa kami sekolah menengah dulu. Dia masa tu macam kecewa, sebab abang dia kawen dengan orang Islam masa belajar kat Uni @ London dan peluk agama Islam tanpa bagitau kat keluarga dia. Akhirnya keluarga dia tahu bila abang dia cakap dorang dah beranak dan ajak berjumpa.

Ofkos,aku tak dapat jawab soklan macam tu sebab masa tu ilmu tak berapa nak level lagi. So aku kata, nanti aku tanya kat kawan yang lagi pandai nak jawab. Sampai sekarang pun sebenarnya aku tak jawab lagi soklan tu. Mebi, dia pun dah lupa. Soalan 12 tahun dulu.

Ada orang yang dah jawab soklan tu yang aku kira bagus jawapannya. Tapi aku dah lupa siapa yang jawab, rasa-rasa macam Fida. (update: Fida kata bukan dia jawab soklan tu hahaha)

OH, ada juga yang tanya..

“Kenapa orang yang dapat first class masa Uni dapat pelepasan bayaran balik PTPTN dahlah nanti dapat kerja bagus gaji banyak tapi tak payah bayar hutang?”

Haha, soalan ni buat aku teringat pasal anak orang kaya yang dilahirkan bijak dan cantik. Mana aci?

Baik tanya diri sendiri, kenapa aku dulu tak usaha dapatkan first class masa Uni, kalau dak, kan senang sekarang tak payah bayar hutang PTPTN?

ps: Aku keje siang malam tunggang terbalik ni nak bayar utang PTPTN dan utang langsir tau (T_T)

Categories: Shoutout
  1. November 24, 2010 at 10:20 PM

    err.. aku ke tu? eh ko penah tanya aku soalan tu eh edot? aku jwab apa eh? lupa dah aku….sejak dua menjak ni tatau la, short term memory loss…

    PS: aku pun masih banyak yang kurang. Banyak lagi yang nak kena belajar..huhu

    • November 25, 2010 at 7:59 AM

      huhu, lupa jawapan? mungkin aku silap orang kot~~ haha.

      ada orang jawab, “Semua manusia dilahirkan sebagai Islam tapi didikan yang mak bapak dia berikan yang buat dia diasuh sebagai penganut agama lain.”

      eh~ jadi siapa yang jawab soklan ni dengan baik sekali ahhh??

      aku pun lupa fida, long term memory lost ke ni?

  2. November 26, 2010 at 1:10 AM

    :D…

    aku rasa bukan aku la edot, errr..orang lain tu… Tak pasai2 aku dapat nama..heheh

    • November 26, 2010 at 8:23 AM

      kahkahkah, sah aku silap orang. Sian ko fida kene fitnah dalam kes ni. Aku pun serius lupa😛 Sori ye fida

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: