Home > Shoutout > [E] LOL – AliBaba

[E] LOL – AliBaba

Win penah cakap yang Abah penah kate yang mantera bukak pintu dalam cite P.Ramlee tu ada maksud dia – dalam bahasa Jawa halus. Hah, baru tahu ada Jawa halus Jawa tak halus! Aku macam tak percaye sebab aku ingat dorang main hentam je sebut dalam dialog tu sebab bunyi die catchy.

Harini aku cuti, tadi kol 10pg ada cite AliBaba Bujang Lapok pastu aku terus search maksud mantera bukak pintu tu. Jumpe ni kat forum. Nak tau maksud dia?

“Niat inson matek’aji Semar ngising” – Niat insan, dengan tekad hingga Semar terberak!

“Rampong ngising Semar tilem” – Lepas terberak, Semar pun tidur.

Pastu masa watak Kasim Baba lupa mentera tu…

“Iso ngising, Semar ngising, iso ngising” – Nak terberak, Semar terberak, nak terberak!

“Iso ngising, Semar ngising, kabeh wong podo ngising” – Nak terberak, Semar terberak, semua orang pun terberak

LOL.

ps: Abah, kalo salah tolong betulkan😛

Categories: Shoutout
  1. nurul
    December 23, 2010 at 3:56 PM

    fuhh hilang ngantuk aku baca post ko..hehe..aku pun xtau de maksud.aku ingt hentam je.sekrg baru aku tau mksd dia.hehehe

    • December 23, 2010 at 3:58 PM

      haha tula aku pun taktau. baguihla hilang hang punye ngantuk.

      eh nurul, xde darah jawe ke?

      • nurul
        December 23, 2010 at 4:28 PM

        ade ler sikit2 jawenye..bau bau bacin(bacang) .hehe….sbb tu muka manis je.wakaka..tp tak paham ler bahasa jawe..bahasa java aku tau ler.hehe..

      • December 23, 2010 at 5:46 PM

        haah, org jawe muke manis sebab tu mak aku terus approve tengok muka Win masa mula-mula aku tunjuk kat mak aku… sejuk ati dipandang cewah.

  2. hanisakura
    December 23, 2010 at 4:01 PM

    hahahah.. siapekah Semar itu?

    • December 23, 2010 at 4:03 PM

      entah, nama karatekter sebarang je kot.

      • hanisakura
        December 23, 2010 at 5:44 PM

        heheh.. knfirm ar. tp sian si semar tu dijadikan mangsa lawak plak.

  3. jafni
    December 25, 2010 at 12:02 PM

    lawak siot.hahaha

  4. karim
    May 10, 2013 at 5:47 PM

    mntk copy kt wall aku bro

  5. February 11, 2014 at 6:23 AM

    Semar tu tokoh (fiksi) pewayangan di Jawa lah… Koreksi: ingsun (bukan inson/insan) artinya yakni saya/aku (dalam bahasa Jawa halus). Iso=bisa/boleh. Tahun 80’an, budak-budak Jawa geli juga dengar rapalan ini kt filem Bujang Lapok😀

    • wong-jowo
      February 6, 2015 at 11:54 PM

      iku ajian wong jowo sing ngongkon awakmu kabeh mangan taek.

      • January 2, 2016 at 12:26 AM

        Hahahahaha… iyo Cak.. cek ne di isingi ae kabeh karo Ki Semar… :v :v

  6. komar
    November 3, 2016 at 6:54 PM

    Aji (ilmu/ajian)
    Jika orang2 hendak menggunakan ilmu/kekuatan tenaga dalam/ajian,maka mereka mengucapkan Matek aji.
    Matek (mengeluarkan/menggunakan/memakai)
    Aji (ilmu/ajian)
    Matek aji (menggunakan ilmu),

    Contoh :
    Ada ilmu untuk pemikat wanita namanya Aji semar mesem,
    Jadi mereka yg punya ilmu tersebut membaca mantra/jampi “Niat ingsun matek aji semar mesem”
    (Niat saya menggunakan ilmu semar mesem)

    Sekian

    • November 4, 2016 at 10:01 AM

      mekasih Komar untuk penjelasannya!

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: