Home > Entertainment > [E] Laskar Pelangi

[E] Laskar Pelangi

Malam kelmarin tengok cerita Laskar Pelangi ni kat Astro Ria. Best gile!

Laskar Pelangi ni cerita pasal 10 orang budak sekolah Muhammadiyah di Gantong, Belitong. Tapi yang paling menonjol pada aku cuma 3 orang – Ikal, Lintang & Mahar. Ikal ni budak laki yang jadi narrator untuk movie ni, Lintang paling genius anak pesisir (nelayan) dan Mahar yang paling kreatif bab seni.

Jalan cerita ni simple tapi banyak teladan yang boleh kite amik contohnya pasal persahabatan & perjuangan. Walaupun pelakon-pelakonnya semua budak-budak yang tinggal kat Belitong tu juga, lakonan diorang bagus. Sangat bagus. Bila aku dengar dialog dorang, macam ada bunyi Melayu sikit-sikit. Agaknya bahasa kat Belitong memang ada campur bunyi Melayu kot?

Tontonlah kalo korang nampak cite ni kat Ria. Memang best!

Kata Pak Harfan,

“Kecerdasan dilihat bukan sekadar dari nilai-nilai, angka-angka… tapi dari hati.”

dan

“Hiduplah untuk memberi sebanyak-banyaknya, bukan menerima sebanyak-banyaknya.”

ps: Abah, ada bukunya Laskar Pelangi? Pinjam bolehhh~~

Categories: Entertainment
  1. February 17, 2011 at 9:53 PM

    Best2 cite ni edot, aku pun cadang semua tengok..

    • February 18, 2011 at 9:14 AM

      Ko dh bace novel die x? Haah, best2

  2. awayzha
    February 18, 2011 at 5:21 PM

    Ada & boleh dipinjam. DVDnya pun ada. Novel tu ada sambungannya – Sang Pemimpi…

    • February 18, 2011 at 5:26 PM

      owhh begitu.. mekasih. nanti balik JB bole pinjam😛

      ps: sang pemimpi dah keluar movie ke?

  3. putrixue
    February 18, 2011 at 9:05 PM

    Edot,

    Hang kena baca tetralogi Laskar Pelangi, baru ada feel.
    1. Laskar Pelangi
    2. Sang Pemimpi
    3. Edensor
    4. Maryamah Karpov

    memang masyukkk kalau dapat marathon semua😀

    • February 21, 2011 at 12:35 PM

      peh, ko ade ke SEMUA buku cite ni? aku ingat ko layan buku cite omputih je, tak sangke ko layan jugak buku om-melayu hehe.

      nanti aku cek library pak mertua aku ada tak semua buku ni😛

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: