Home > Shoutout, Whatever > [E] Nak jual ke tak nak jual

[E] Nak jual ke tak nak jual

Haritu balik Kuale Kangsar, masa tengah siap-siap kete nak balik ke KL tiba-tiba Abang aku cakap,

“Jual jela kancil ni tapi cat dulu baru jual baru bole dapat harga tinggi sikit.”

Kalau orang lain yang tanya soalan ni, eeee menyampah beno teman nak jawab. Sebok je tanye tapi bukan nak tolong sponsor down payment ke hape. Cehh. Tapi kalau Abang aku sendiri tanya, aku tak kisah. Sebab Abang memang car dealer, so dia bole explain kat aku camane proses nak jual kete dan beli yang baru – bukan setakat explain je kot tapi dia yang akan buat semua proses jual beli kereta. Jadi, aku boleh goyang kaki saja.

Tak payah tanyalah, ofkos le aku nak beli kete baru. Kesian aku tengok Comot dah tua bangka camni dia kene paksarela ulang-alik KL-JB-KL-KK-KL. Kalau Comot ada suara, mesti dia jerit, “Tolonglah jangan siksa aku macam ni!! Bunuhlah aku. Telanlah aku.” kat depan Batu Belah Batu Bertangkup.

Aku tengah dok pikir ni, sama ada nak jual Comot dan guna duit jualan dia tu buat down payment kereta baru ATAU beli je kereta baru dan simpan Comot as 2nd car. Bulan 6 ni Comot bukan milik bank lagi, Comot akan jadi 100% milik aku.

Tapi, mampu ke aku nak tanggung 2 kereta?

Insurans & roadtax macam mana?

Maintenance?

Tempat parking?

Kasih sayang?

Kalau aku jual Comot, tak payah tunggu lama untuk kumpul duit buat down payment kereta baru. NCD insurans Comot yang 55% boleh jugak ditransfer ke kereta baru so that nanti tak payahlah bayar insurans & roadtax kereta baru tu mahal sangat +-2 ribu setahun. Kat rumah sekarang ada satu je space parking kereta jadi tak payahlah Comot merempat di luar pagar sebab semestinya kereta baru Win akan soh parking kat dalam pagar. Maintenance pun cuma fokus kat satu kereta saja, 2 kereta susah.

 

Hm, dilema lah aku.

 

 

Kalau beli kereta baru, tak dapatla aku berbelanja macam sekarang – aku boleh beli apa je aku nak tak payah tengok belen dalam bank sebab bayar Comot tak mahal – tapi kalau bayar kereta baru tu mahal. Haihh.

 

 

 

 

Categories: Shoutout, Whatever
  1. Zulia
    February 21, 2011 at 7:24 PM

    In my opinion, bli je keta baru coz i’ve had bad experience wit hubby’s car yg usianya mencecah 16 thn kot this yr. B4 kete tu rosak sket demi sket, i’ve persuaded him to get a new car tp ntah pape kerna kasih sayang x terhingga, kununnya xmo jual. Bila da rosak berderet n almost once in 2 weeks kne msk workshop causing us kadang2 EL, sapa x hangin kannn?!!! Barula nk bli kete baru.. Tp kos repair da mencecah 3-4ribu.. Baik duit tu buat dp kete baru kan? Sudahnye kete br pon lom smpi, kete tu tersadai kt umah n skang pinjam kete mak..
    Sedeh kan crite?

    • February 22, 2011 at 7:32 AM

      Huhu sdh2. Tp dh book kete bru kn? Xpele. Aku phm part ksh syg hubby ko tu & rs xmo jual, tp xmampu nk bela 2 kete. Hm, kene bli kete bru jugak le aku rase. Comot pn makin lama makin tggi mentenen kalah anak dato. Tq zulia 4ur opinion!

  2. awayzha
    February 26, 2011 at 11:02 AM

    “…ATAU beli je kereta baru dan simpan Comot as 2nd car” : rasanya idea ni lebih elok. Lambat beli kereta baru takpe… drpd kerinduan pada Comot nanti…

    • February 28, 2011 at 12:04 PM

      jual kat abg amy je la.. balik jb dpt melepas kerinduan, hahaha..

      xsanggup nak maintain 2 kereta.

    • February 28, 2011 at 12:28 PM

      haaa, jual kat sedare terdekat. kalo tade sape nak beli terpakse le jual kat kedai sekenhen. kalo rindu, nanti tengok gambo jele (T_T)

  3. zylan
    September 8, 2012 at 10:11 AM

    dah jual ke kreta itu?

    • September 11, 2012 at 12:56 PM

      dah…😦

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: