Home > Whatever > [E] Mari mengenal “Shingles”

[E] Mari mengenal “Shingles”

Helo.

Harini mari aku perkenalkan penyakit yang sedang aku alami, Shingles.

Apa tu shingles?

  • Shingles (herpes zoster) is a painful, blistering skin rash due to the varicella-zoster virus, the virus that causes chickenpox.

Macam mana boleh kena shingles?

  • After you get chickenpox, the virus remains inactive (becomes dormant) in certain nerves in the body. Shingles occurs after the virus becomes active again in these nerves years later.
  • The reason the virus suddenly become active again is not clear. Often only one attack occurs.
  • Note: Shingles may develop in any age group.

Aku kena chicken pox masa umor 23 tahun iaitu 4 tahun lepas. Aku syaklah, virus dia ni tak abis lagi tapi menyorok dalam nerve. Tak tahulah kenapa tiba-tiba je virus tu bangkit balik dan telah menjadi semakin kuat!

Ada yang kata sebab stress sebab tu immune system lemah atau disebabkan oleh HIV. Alamak~ takutnye (T_T)

Apa simptom-simptomnya?

  • The first symptom is usually one-sided pain, tingling, or burning. The pain and burning may be severe and is usually present before any rash appears.
  • Red patches on the skin, followed by small blisters, form in most people.

Sebelum keluar blisters, Memang ada rase sakit tak pasal-pasal di kanan lengan & badan – tapi buat bodoh je, mebi sebab guna komputer lama sangat. Tak lama lepas tu, ada rash muncul di belakang badan,di bawah lengan dan dada kanan – buat bodoh lagi dan sapu Calamine Lotion untuk hilangkan rasa gatal. TAPI rash tu bukan semakin hilang tapi makin naik besar-besar, dah jadi blisters!

Gila takut. Ape ke bende pulak ni?

Gi jumpa doktor, tunjuk bawah lengan tempat blisters tu paling sakit. Doktor pekup hidong. (Err, busuk sangat ke bawah lengan aku ni? Hmmph hmmph.. tak pun!)

Cakap kat doktor, kadang-kadang rasa sakit kat nerve macam kene cucuk jarum! Sakit.

Doktor kate, tak dapat nak pastikan sangat blisters tu disebabkan apa. Fungus @ Herpes.

“HERPES??” aku terbeliak.”Yang sexually transmitted ke doktor?” (aku ingatkan sifilis.. eeee~ simpang!!)

“Haha, ada macam-macam jenis herpes. Salah satunya aggravated virus yang sebabkan chicken pox. I suspect you kena yang ini, herpes zoster. You pernah kena chicken pox, kan?”

“Pernah, when i was 24. Ohhh, lega sikit saya.” dah tak terbeliak lagi.

“Suami you ada blisters ni?” tanya doktor lagi.

“Tak ada pun. Saya sorang je.” jawab aku konfiden.

Ok don’t worry I will give you !@#sdf@$# ” kata doktor. Tapi tak pahamlah nama ubat dia susah bebenor nak tulis. Bila gugle, rasenye die sebut Acyclovir, famciclovir atau valacyclovir.

OK. Tuje nak bagitau pasal penyakit shingles ni. Sapa dah penah kene?

Bos kate, “selagi tak baik jangan datang ofis!” takut nanti berjangkit sebab kalau expose kepada orang yang belum pernah kene chicken pox, dorang akan kena.

ps: Sapa yang agak-agak nak MC 2 minggu chicken pox, mehla datang pegang blisters ni kahkahkah.

Categories: Whatever
  1. Anis
    March 11, 2011 at 10:01 PM

    EEEeeeee…. masa kecik2 kena kurap gajah…. Ntah2 kurap gajah ko tu kuar balik kot, dalam bentuk adult form.. Hahahahaha… selamat menggaruk…

    • March 12, 2011 at 6:24 PM

      takleh menggaruk lah… sebab dah meneneh kuar air. macam kulit melecur kene api hahaha.

      muke je kerut2 tahan gatal.

  2. unicorn
    March 12, 2011 at 2:15 AM

    blh buat bisnes ni, edot..haha

    • March 12, 2011 at 6:24 PM

      sila bagi cadangan bape nak caj sorang. hahaha

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: