Home > Whatever > [E] Sick-sa

[E] Sick-sa

Beberapa hari kene shingles ni, tersick-sa jugak aku rasa.

Dengan tak lena tidur malamnya sebab tak boleh tidur gaya bebas. Tertindih belakang badan yang ada blisters yang dah menggelembung dan berisi air tu, sakit gile! Tak boleh rapatkan lengan ke rusuk sebab kat bawah lengan kanan pun ada blisters yang gelembungnya besar-besar. Bila dah nak lena sangat, tiba-tiba rasa kalenjar bawah lengan macam kene cucuk dengan jarum nyit nyit..

Kalau nak memasak, tak boleh menggoreng sebab bunyi minyak berdesir tu buat seluruh tempat yang ada blisters tu rasa gatal gile! Merengsakan.

Takut nak makan telur & seafood sebab kang gatal-gatal.

Tapi apalah sangat sakit shingles ni nak dibandingkan dengan orang yang tanggung penyakit lebih berat macam kanser, kan?

Tu baru Allah tarik sikit nikmat sihat, dah aku komplen macam-macam.

 

 

 

 

 

 

Insaf.

ps: alah shingles tu bahasa omputih, melayu kata kayap.

Categories: Whatever
  1. March 14, 2011 at 9:00 PM

    ni bukan chicken pox ke? sama ah kan? kalau kena camni, menggoreng dalam rumah adalah satu pantang pada orang2 tua sebab dorang kata nanti makin banyak naik. hehe. entah camna kaitan pun taktau. hope edot cepat sembuh.

    • March 14, 2011 at 10:14 PM

      chicken pox seluruh badan kan, tapi ni die tumbuh ikut tempat yang ada nerve sahaja dan akan buat pesakit tu rasa sakit yang amat sangat bila buat kerja yang guna banyak kudrat – contohnya angkat berat.

      haah, Mak pun kata jgn goreng2 masa memasak sebab kang rasa sakit/gatal.
      nanti dah kering baru boleh T_T

      thanks sakinah =)

  2. March 14, 2011 at 9:41 PM

    ohh…ya Allah Edot, macam mana boleh terkena tu? Cuti lama?

    Apa pun, sakit tu pun rahmat gak edot, bersabar eh.

    • March 14, 2011 at 10:16 PM

      oooh fida, baru seminggu kena. macam mana boleh kena tu mmg misteri, agaknye sebab immune system lemah – due to stress kot? entahlah. tak amik cuti sebab boss soh keje dari rumah.

      insyaAllah, tgh bersabar la ni.

  3. March 15, 2011 at 2:26 PM

    sbb byk sgt dosa mengata suami kat blog ni..

    • March 15, 2011 at 2:54 PM

      manada mengataaaaaaaa

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: