Home > Whatever > [E] Malu bertanya, sesat jalan

[E] Malu bertanya, sesat jalan

Zaman ni manada orang bertanya. Kalau bertanya, mesti dapat jawapan, “ko penah dengar Google?”

Apapun.. Google.

Tapi tak semua yang kite Google tu betul belaka.

Contohnya pasal EBM – Expressed Breast Milk. Aku baca yang EBM tu bole disimpan dalam freezer selama 3 bulan. Tapi tak ada satu pon ayat dalam web tu kata PERLU DIASINGKAN DARI SIMPANAN LAUK BASAH. Penattt teman memerah susu dan bekukan atas tempat ayam beku tu tau? Nasib baik perah pakai pam letrik, kalo tangan lagi lerrrr teman sedih. Last-last buang je susu beku tu semua sebab dah rosak. Sekarang simpan susu dalam chiller je.

Satu lagi teman terkena. Senarai barang yang perlu dibawa ke hospital untuk ibu dan anak mase nak bersalin dulu.
Tu senarai nak pergi bercuti ke ape???? Punyele banyak barang nak dibawa.

Aku ni yang tak berapa berpengalaman pon bawa le ikot list tu.
Baju maknye 3psg, barang mandian baby, biskut, bengkung, flusk air segala… semua tak payahhhh.

Aku tu hari pakai uniform hospital, baby nurse mandikan, nak makanan & flusk minta je kat nurse. Bengkung tak pakai sebab nurse & doktor pelatih asyik datang cek, pegang raba sana sini. Yang penting baju tuk mak & baby nak kuar wad je! Oh.. bawa maternity pad sendiri lagi best kot sebab sepital punye kasar sket.

Kesimpulannye.. semua yang kita baca kat internet tu tak bole diikut tanpa bertanya

Categories: Whatever
  1. aito
    January 16, 2012 at 11:08 AM

    sokong!~..abis segala barang bwk ke sepital..smpikan bila doctor mtk baju utk baby, ian xtau nk bg mana satu..die bagi satu bagi tu twus..hahahaha~

    • January 16, 2012 at 3:26 PM

      kannnnn…

  2. January 30, 2012 at 10:40 AM

    salam kak edot.. susu rosak sebab simpan campur2 ngan lauk kah?selalunya, xpe je.. klu nk precaution pun, buh lauk2 dalam bekas bertutup.. BF nye hal, saya suka cari gali maklumat di sini http://www.susuibu.com.. ramai yang kongsi pengalaman..so, senang sikit..

    • January 30, 2012 at 11:09 AM

      Haah, dlm freezer ade lauk basah cam ayam. walopon dok dalam bekas tertutup (tapi bekas aiskerim jek) susu yang 2minggu lepas punye rosak dari segi rasa dan bau. rasa sangat teruk banding dengan susu yg baru perah lah.

      skrg mmg bergantung kat chiller jek. ade perah susu, adalah stok. harap2 rezeki susu budak ni cukup sampai first 6bulan.

      huhu tengs for your advise~

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: