Home > Whatever > [E] Money drop

[E] Money drop

haha, tajuk tak hengat. sebenarnya nak cerita pasal perbelanjaan yang semakin bertambah.

masa mula-mula dulu, tak rasa sangat duit keluar laju. tapi lepas masok kerja & aimi 2 bulan, waaaaa~ lajunya duit jatuhhhhh!

Diapers:

  • dah pnah beli yang murah tapi ade beberapa jenis diapers ni yang buat aku tension lah. contohnye yg berpelekat getah tu nanti bile dah terkena baby oil, takmo lekat pulak. takpon bila nak cek diapers, buka pastu tak bole lekat balik! hmmmph
  • beli yang elok bole pakai lama tapi kulit baby tak melecet.. mahal pulak! memang best pakai mamypoko tu. bila aimi tidur lena, aku pun lena! kami baru tau strategi yang kalau jumpa mamypoko sale, baik beli banyak.
  • beli yang intermediate punye kualiti pun ok, contohnya PetPet. ni ala-ala mamypoko tapi tak berapa nak mamypoko. mampumilik.

Insurans:

  • dah beli insuran tuk aimi sekali dengan medical card & saving. tapi nak commit insuran ni pun rasa “mampu kerrr?” ah, tak apalah. demi masa depan, akan ku gagahkan jua.
  • insuran card dari kompeni pun dah apply, ING. yang ni pun bagus juga sebab tunjuk je kad ni kat hospital panel, terus dorang layan macam raja. eh taklah macam raja sangat. dorang layan elok la sebab tau akan ada insuran bayarkan. deposit nak admit wad pun tak minta.

Susu:

  • cikmek ni buat perangai sikit kat neseri takmo susu perah dalam botol punya. nak susu bancuh pulak brand anmum. tak pasal-pasal kene spend duit beli susu padahal bole dapat free.

Nursery:

  • yuran neseri dia RM280/month. ok lagi la skarang nak bayar. tapi still….

itulah dia cerita perbelanjaan yang bertambah.

jangan salah faham ok. i am not complaining, just sharing how big this ‘commitment’ is – having a baby.

Categories: Whatever
  1. Nurul
    March 2, 2012 at 9:00 AM

    hi Edot..aku lg yg comment..sama ler kita.money drop abis2-abisan.Fahim lg..skrg dah stop BF completely.jadi susu je dah Rm220 sebulan.taska 300.pampers lg..dah beli rumah +-800monthly.mmg drop habis ler money.tinggal abuk je bila potong semua utang.hahaha…kesian…hamik aku.

  2. March 2, 2012 at 10:05 AM

    wahhh.. kalo cerita money drop part lain lagiiii la penin.

    umah kite same la die punye installment. kereta sama dengan rumah. susu tu aku rase soon to be jugak. susu ni makin lama makin mahal sebab dorg makin improve die punye content. DHA bagai kan?

    jomla kite masok money drop nak? haha.. mana tau kot2 dpt 100k😛

  3. Nurul
    March 2, 2012 at 10:48 AM

    hehe..ko dekat edot klu nak masuk money drop.aku t nak g kl, money semakin bertambah drop.de certain time smpi monry drop mmg xde duit dlm purse especially bila gaji masuk lmbt.hahaha..

  4. Aito
    March 3, 2012 at 12:37 PM

    Wet tissue lg satu edot..hahaha…

    • March 5, 2012 at 10:36 AM

      wet tissue? haaa aku gune sekali wipe1 je, kalo dia poo-poo aku spray dgn air sabun pastu wipe dgn toilet tisu.. kedekut takkkkkk??

      haha, lassssst skali baru wipe dgn wet tisu😛

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: