Home > aimi, Shoutout > [E] Biarkan luncai terjun bersama labu-labunya

[E] Biarkan luncai terjun bersama labu-labunya

Biarkan dia minum susu lembu. Ada susu orang dia tak mahu.

Kan dah sembelit? Tak berak 3 hari.

Biarkan. Asalkan dia mahu minum.

Buatnya dia buat saspen macam minggu lepas tanak susu langsung kat neseri.. lagi aku cuak.

Dan sebenarnya aku dah nak putus asa nak pam susu kat ofis ni. Sikit je lagi sabar yang tinggal. Tapi aku akan gagahkan juga, sampai bulan 5 nanti kot.

Tiap hari aku pam susu kat ofis. Bila bagi kat neseri.. neseri kata Aimi takmo minum. Laaa ni, banyak plak botol susu dlm freezer takde orang nak minum. Haih.

Rasa camana ehh.. sedih pun ada. Kecewa pun ada.

Ni kalau orang yang obses pasal exclusive breastfeeding tau pasal ni, sure dorang mengata letu.

Cuba dorang dok dalam situasi aku ni tengok.. nak mengata ke tak? Cuba kalau anak korang pandai memilih (tapi salah membuat pilihan) macam Aimi. Kalau korang marah, dia merajuk langsung tanak minum waktu siang. SELAMA SEMINGGU.

Try tengok??! Cuba rasa apa aku rasa.

Tak semua orang bertuah macam korang yang berjaya exclusive breastfeeding. Jadi janganlah cepat judge aku, “Oh, she is not a good mother. She failed to breastfeed her own child.” Yada yada yada… bosan.

Oklah, aku admit yang Aimi start minum susu lembu pun sebab aku. There was one day when I only managed to packed up 4 bottles instead of 5 for the nursery. Masa tu, banyak tu je aku dapat bekalkan. Bila dah petang tu, aku sampai lambat sikiiiiiit je & Aimi dah minta susu tapi bekalan dah habis jadi dorang terpaksa guna susu lembu yang aku bagi sebagai back up.

And starting from that day, Aimi knew that there is another type of milk which taste sweeter than mommy’s milk – Cow’s milk (T_T)

Since that day too, every time nursery bagi kat dia EBM (expressed breast milk) dalam botol, bila dia rasa “ni susu mama tapi dalam botol”, dia buat gigit-gigit je. TAPI bila nursery bagi susu lembu tu, laju pulak dia minum. This happen everyday till yesterday. And maybe, today.

Bila mengadu kat Mak pasal ni, Mak kata, “Nak risau apa?  Kamu dulu pun telan susu lembu juga! Tak payah sedih sangatlah.” Asalkan anak tu mau minum, biar je dia.

Jadi, biarlah.

 

Categories: aimi, Shoutout
  1. March 7, 2012 at 11:45 AM

    Masing-masing punya dugaan masing-masing kan… Aku pulak, sekarang prod susu tengah down. dah sebulan dah. Naik segan ngan bos kekadang asyik dok ngepam 2-3 jam sekali. sekali pam mau nya setengah jam. sebab stimulation lambat. dalamsetengah jam, dapatlah 4 oz. Better than tak ada .. Hari-hari kat tempat kerja, asal pukul 5 petang je, muka da gelabah, naik kelat. sebab risau susu anak tak cukup. Ape yang aku boleh buat sekarang ni, usaha + doa + tawakal. Tapi kadang-kadang dalam sembahyang tak sempat nak tadah tangan untuk doa, sebab anak dah nangis nak mintak susu.

    • March 7, 2012 at 11:53 AM

      haah, aku baca pasal ko post kat kumpulan ibu menyusu tu. lama jugak eh production turun, ingatkan masa ko tak sihat je. takpe, teruskan usaha & berdoa! insyaAllah.

      hmmm, aku pulak tiap hari berdoa aimi nak minum EBM yg aku bekalkan. tiap hari amik dia kat neseri, expect dia abiskan susu bekal.. tapi hampa (T_T) buat masa ni, asalkan dia mahu minum kat neseri.. ok lah. jangan dia buat saspen cam minggu lepas tanak susu langsung. kaget gak aku.

  2. nrul
    March 7, 2012 at 12:13 PM

    sedihnya klu totally stop bf.tu yg aku rasa bila stop bf bln 8 tahun lepas. aku pun mcm ko edot.de certain day hanya bg 4btl instead of 5btl. tp aku xbekal susu formula.jd dia hnya minum air kosong smntara tunggu aku pai taska.huu.kesian.de masa hari2awl fahim kat taska. dia refuse ebm.minum 1btl je dr pkul 9pai 6.tp pas 2,3hari baru ok.huu.

    • March 7, 2012 at 1:19 PM

      Aimi kalo dengan aku dia nak breastfeed (malam je la tapi) tapi yg EBM dalam botol tu dia benci betol. Mak aku kata agaknye Aimi rasa macam kene tipu gituuuu😛

      humm, aku bagi susu tepung as back up tu pun sebab owner neseri tu suruh. dia takut aimi nangis melalak plak nanti kalo susu aku tak cukup.

      skrg ni aku bagi 3 botol, semua habis kene buang sebab tiap kali neseri nk bagi susu, dorg try bg EBM dulu, kalo aimi tanak baru dorg bagi susu anmum tu..

  3. Aito
    March 8, 2012 at 8:35 PM

    Xpe edot..at least dia nak jugak direct feeding. So klu wiken ko pulun je la df..hihihi..Bby ni mmg mcm2 ragam. Xsemua sma kan. Ada case my fwen baby dia lnsg xnk direct..xleh trima. Nak bototl manjang smpilah 8 bulan. Pelik tp benar. Hehe. Cam safiyyah plak peelnye, klu direct xsuke nk ddk2, xselesa.kene lay down. Makanya klu outing xdenye sng. Botol jgk.haha.mcm2. Slow slow je edot… As long as aimi still accept df kire ok..lama2 dia tau susu ibu tu mmg best. Hehe.

    • March 9, 2012 at 10:59 AM

      haah, kat umah pun mlm2 df. so takpelah dia nk mnm susu apa pun kat neseri tu.
      janji aku dh buat apa aku mampu, tapi dia yg tak mau minum haha.kan?
      tp rugi lah aku tgk susu yg aku perah kat opis tu terbuang gitu je sebab dia taknak.. susu banyak tapi anak tanak huuuu (T^T)

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: