Home > Tips > [E] Boss tegur

[E] Boss tegur

September 18, 2012 Leave a comment Go to comments

Boss: Hey Ida, everyday you makan nasi lemak, meh?

Ida: Ehhhh? Where gotttt.. *broken english replying the broken english*

Boss: Yalah. Every time I see you in the pantry.. I see you eating nasi lemak! No meh?

Ida: Eh, you only see me in pantry once a month whatttt. Meaning I only eat nasi lemak once a month lorr *giggling*

Boss: Eee.. you not scared meh eating nasi lemak everyday?

Ida: Haih. If I eat nasi lemak everyday, do you think I will be in this size?? *pointing at my scrawny-self*

Boss: HAHAHA.

……………..

Aku suka keje kat sini sebab dorang tak kisah berapa tinggi pun pangkat kau kat opis ni, tetap tak payah nak berencik puan segala. Panggil pakai nama saja. Kami kat sini tak kisah.

Tak macam ada kawan yang tulis kat fesbuk pasal tak puas hati pekerja darjat rendah yang tak panggil dia Puan/Cik sebab dia pangkat lagi tinggi. Sebijik macam ceita Kassim Selamat! Keje kat sektor kerajaan memang macam ni ke? Darjat pangkat itu penting? Kalau dia pangkat rendah kene jalan tunduk hormat kat kau pastu panggil kau Puan/Cik eh? Tsk.. kesian.

……………..

OK back to the story.

I admit i love nasi lemak. But I don’t have it daily.

Lagipun aku memang nak naikkan berat badan, that’s why I never skip a meal and munch biscuits + drink Milo every 2 hours in between. Nasi lemak 3x seminggu pun aku sanggup makan asalkan dapat tambah body mass. Ekceli tiap hari makan nasi lemak pun I don’t mind sebab memang aku suka! Hohoho. Tapi alahai, susahnye nak naikkan berat badan!

Sapa kata lepas kawen konfem gemok? BUSTED. Aku tak pun?

Sapa kata lepas beranak konfem gemok? BUSTED. Aku tak pun?

Sapa kata lepas umur 30-an konfem gemok? Yang ini possible sebab masa tu metabolism rate akan reduce and tendency tuk menjadi berisi tu ada.

Aku ni makin underweight pulak tak tahu kenapa.

Bukan nak berlagak tapi aku nak sangkal apa yang orang dok kata “Lepas kawen nanti gemok la tu…” & “Lepas beranak gemok la tu..”. Well, tak semestinya bro/makcik/pakcik.

So, jangan tanamkan dalam minda kamu semua yang kalau tergemuk lepas beranak anak pertama, pastu kata “Alah memanglah lepas beranak jadi gemok. Tengok Aisywarya Rai!”

No No No Noooooo~ Jangan jadikan previous pregnancy kamu sebagai alasan menjadi gemok. Boleh kurus sebenarnya.

First, masa pantang 44 hari tu pakai bengkung ikat kuat-kuat sket. Pakai kene disiplin, 24 jam sehari & sapu minyak panas bagi terbakar lemak. Jangan komplen. Memanglah panas, tapi kau nak cantik tak? Haa, kalau nak cantik.. diam. Pakai je jangan banyak bunyi. By the time nak naik kerja lepas 2 bulan cuti bersalin, semua baju sebelum pregnant dah boleh pakai. Jimat duit tak payah beli baju besar.

Then, bila dah elok sikit rupa perut tu tak menggeleber sangat, sapu pati halia & pakai korset biase pulak for the next 6 months. InsyaAllah boleh bentukkan balik badan lepas bersalin. I’ve tried it and it works. Pakai lagi lama, lagi bole shape up. Tak payah beli yang Premium Beautiful beribu riban tu pun takpa aihhhh, aku pakai Cosway punya pun elok je.

Ciss apa ni nak cerita lain termelalut cerita lain.

Kbai.

Categories: Tips
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: